Montana

Treasure State

  • Montana horses
    Montana horses
  • Outdoor fun in Montana
    Outdoor fun in Montana
  • House Bannack NP
    House Bannack NP

Voor natuurliefhebbers

Montana is een dunbevolkte, uitgestrekte staat in het noorden van de Verenigde Staten. De Noordgrens van de staat is tevens de landgrens met Canada. Idaho, Wyoming, South Dakota en North Dakota zijn de omliggende buurstaten.

Montana is de qua oppervlakte de vierde grootste staat van de Verenigde Staten. Ondanks dat Nederland bijna 9 keer zo klein als deze staat, wonen er maar net iets meer dan een miljoen mensen in Montana. De grootste stad in Montana is Billings, met ongeveer 110 duizend inwoners.

Liefhebbers van natuur zullen zich hier geen moment vervelen. In het noorden, aan de grens met Canada ligt Glacier National Park. In het zuiden, aan de grens met Wyoming ligt Yellowstone National Park. Tevens is Montana uitermate geschikt voor vlieg vissen, raften, wintersport, wandelen en mountainbiken.

Liefhebbers van dieren hebben de kans om o.a. zwarte beren, grizzly beren, bizons, herten, elanden, rendieren en zelfs wolven te spotten.

Facts

Hoofdstad: Helena

Grootste stad: Billings

Bevolking: 1062000 inwoners

Oppervlakte: 380800 km2

Hoogste punt: Granite Peak (3903 m.)

Billings

Billings heeft als grootste stad van Montana voldoende te bieden om een stop in uw route te overwegen in deze plaats. Billings is een stad met veel gezellige restaurantjes en winkels. Ook bevinden zich veel kleine bierbrouwerijen in Billings. Probeer bijvoorbeeld de Fried Dynamite Stout of de Dog Slobber Brown Ale bij Angry Hanks Microbrewery.

Zimmerman Park, Billings
Zimmerman Park, Billings

Little Bighorn Battlefield National Monument

Dit monument biedt bezoekers een inkijk in de bloedige strijd die gevochten werd in de 19e eeuw tussen het Amerikaanse leger en de indianen die een laatste gewapende poging deden om hun gebied en manier te leven te behouden. Kolonel George A. Custer ging met 263 soldaten de strijd aan tegen duizenden indianen. Het betekende een zware nederlaag voor het Amerikaanse leger.

Bighorn Montana
Bighorn Montana

Helena

Dit stadje, gelegen in het midden van Montana, is een van de kleinste hoofdsteden van alle Amerikaanse staten. Niettemin heeft de stad een rijke geschiedenis. In de late 19e eeuw was het een van de rijkste steden van de Verenigde Staten door de “gold rush”. Doordat er zeer veel goud in de omgeving gedolven werd, zijn er in de 19e eeuw veel imposante villa’s gebouwd in Victoriaanse stijl.

Vandaag de dag is Helena een uitstekende uitvalsbasis voor o.a. wintersport, mountainbiken en wandelen. In de omgeving zijn veel natuurgebieden met fiets- en wandelpaden.

In de stad zelf is met name in het zuidwestelijk deel nog goed te zien hoe het er vroeger aan toe ging. Kom in Reeder’s Alley meer te weten over het dagelijks leven van mijnwerkers die in de stad leefden.

Breng ook een bezoek aan het St. Helena Cathedraal. Dit prachtige kathedraal met rode daken en torens werd in 1914 gebouwd.

St. Helena Cathedraal
St. Helena Cathedraal

Glacier National Park

Ver weg van de grote steden, aan de grens met Canada, vindt u dit prachtige nationale park. Ondanks de afgelegen ligging, trekt dit park jaarlijks ruim drie miljoen bezoekers. Het park heeft ongeveer alles te bieden wat een natuurliefhebber zoekt. Wilde dieren, besneeuwde bergtoppen, bossen, meren, rivieren, gletsjers en genoeg wegen en wandelpaden om het allemaal te ontdekken.

Een van de meest belangrijke wegen door het park is de Going to the Sun Road. Over een lengte van 85 kilometer kijken automobilisten hun ogen uit bij het prachtige uitzicht over de valleien, bossen, meren en bergen van Glacier. Deze route komt in veel lijsten terug als (een van) de mooiste route(s) van Noord Amerika. Onderweg raden wij u aan om, waar mogelijk, af en toe een pauze te nemen voor het maken van prachtige foto’s en een bezoek te brengen aan de Logan Pass Visitor Center.

Glacier NP
Glacier NP

Yellowstone National Park

Behalve Glacier National Park, ligt ook Yellowstone National Park -voor een klein deel- in Montana. Vanaf Billings rijdt u in ongeveer 4 uur naar Yellowstone National Park. Dit wereldberoemde park kent een enorme biodiversiteit. Bezoekers treffen hier spuitende geisers, bulderende watervallen, berggebieden, diepe dalen, dichtbegroeide naaldbossen en veel verschillende diersoorten.

Verreweg de meest bekende plek in Yellowstone National Park is de Old Faithfull geiser. De geiser dankt de naam aan het feit dat het consistent -ongeveer ieder anderhalf uur- water en stoom omhoog blaast, tot wel 45 meter hoog.

Naast geisers zijn er honderden warmwaterbronnen te vinden in dit park. De grootste -Grand Prismatic Spring- is makkelijk te bezoeken dankzij een special aangelegd pad. Kenmerkend aan deze bron is ook de vele felle kleuren. Van fel blauw tot oranje.

Liefhebbers van wilde dieren hebben een grote kans om deze in het park te vinden. De bizons worden zonder moeite gevonden. Wat meer moeite kost het om wolven of beren te spotten, die eveneens in het park leven.

Yellowstone NP
Yellowstone NP