New England

Oost-USA

New England

New England is geen staat van Amerika maar een combinatie van maar liefst zes staten: Connecticut, Massachusetts, Maine, New Hampshire, Rhode Island en Vermont. New England is een relatief dunbevolkte regio van de Verenigde Staten. Het merendeel van de bevolking woont in of rondom Boston, de grootste stad van de staat Massachusetts.

Natuur en Historie

New England kenmerkt zich als een heuvelachtige regio, met veel bosrijke gebieden. Langs de Atlantische kust liggen verschillende eilandjes.

Maine

Maine is een dunbevolkte staat in het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten. Maine is gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanaf Boston is deze staat al binnen anderhalf uur bereikt.

Maine is zeer geliefd vanwege de uitgestrekte, rotsige en beboste kusten, met veel vuurtorens, eilandjes en kleine, schilderachtige havendorpjes.

Een van de meest bekende havendorpjes in Maine is Bar Harbor. Gelegen aan de prachtige Frenchman’s Bay. Bar harbor is al sinds de 19e eeuw een belangrijke vakantiebestemming. Toendertijd hadden machtige families, zoals de Rockefeller familie en Astor familie, hun vakantievilla in deze plaats.

Tegenwoordig zijn veel van deze villa’s omgebouwd tot hotels en B&B’s.

Bar Harbor is in de zomer een zeer diverse bestemming. Veel van de oude gebouwen uit de 19e eeuw zijn bewaard gebleven, waardoor Bar Harbor de sfeer van vroeger goed heeft weten te behouden. Watersport liefhebbers kunnen met de kajak langs de vele kilometers kustlijn. Vanaf de kade vertrekken er verschillende boten voor Whale watch excursies.

Breng een bezoek aan de Bar Harbor Whale Museum en kom meer te weten over de walvis- en zeehondensoorten die leven langs de kustlijn van Maine. Dit is mooi te combineren met bijvoorbeeld de Oceanarium en Lobster Hatchery, waar bezoekers meer te weten komen over de vissoorten.

Liefhebbers van visgerechten zullen zich snel thuisvoelen in Bar Harbor. Probeer een vers bereide kreeft of een van de vele andere vangsten uit de zee.

Direct naast Bar Harbor vindt u Acadia National Park. Dit nationale park is zeer divers. In dit park vindt u bosgebied, bergen, meren, uitgestrekte velden en imposante kustlijnen. Het park strekt zich over meerdere eilanden langs de kust van Maine.

Massachusetts

Massachusetts heeft de meeste inwoners van alle New England Staten en wordt gezien als een van meest progressieve staten binnen Amerika. Massachusetts heeft een grote rol gespeeld bij de onafhankelijkheid van Amerika. Kolonisten in Massachusetts leefden al op gespannen voet met het Britse koninkrijk en leidden met veel protesten de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog in.

Tegenwoordig is Massachusetts authoriteit in onderwijs, met enkele van de beste onderwijsinstituten ter wereld, zoals Harvard Business School en Massachusetts Institute of Technology (M.I.T.) en is het de grondlegger van legalisering van, voor Amerikaanse begrippen gevoelige, zaken.

Boston is de grootste stad in Massachusetts en verreweg de meest aantrekkelijke plek in de staat voor bezoekers om meer te weten te komen over omgeving en geschiedenis. De stad heeft veel stadsgroen, is makkelijk met fiets of te voet te navigeren en heeft nog veel Europese invloeden.

Een wandeling over de Freedom Trail in Boston is een wandeling door de geschiedenis van de Verenigde Staten. De Freedom Trail brengt u langs verschillende gebouwen die een belangrijke rol gespeeld hebben in de onafhankelijkheidsoorlog tussen de originele 13 kolonieen van Amerika en Engeland. Een van de leiders van de onafhankelijkheidsstrijd, Samuel Adams, hield regelmatig toespraken in Faneuil Hall, een van de stops langs deze route.

Twee van de grootste en meest bekende universiteiten van de Verenigde Staten, Harvard en MIT, vindt u in Boston, in de wijk Cambridge. Beiden universiteiten bieden bezoekers de mogelijkheid aan om met een gids, een student van de universiteit, een rondleiding te maken over het terein en de verschillende faculteiten.

Nabij de stad Boston, vindt u het schiereiland Cape Cod. De vuurtoren hoofdstad van Amerika. Cape Cod is in de zomer een populaire zonbestemming vanwege de bijna 1000 kilometer aan strand, gezellige kustplaatsen en de vele ongerepte natuurgebieden. Op ongeveer twee uur rijden van Boston vindt u de kustplaats Provincetown. Vanuit Provincetown zijn er verschillende excursies te boeken, zoals Whale Watching, duinwandelingen, zeiltours, parasailen en vissen.

Onderweg naar Pronvincetown vindt u talloze dorpjes, zoals Orleans en Wellfleet. In deze dorpjes vindt u gezellige restaurantjes en boetiekjes. In Cape Cod staat traditionele ambacht nog hoog in het vaandel.

Nabij Cape Cod, kunt u met de veerboot de nabijgelegen eilanden Martha’s Vineyard en Nantucket Island bezoeken. Ook hier lijkt het alsof de tijd stilgestaan heeft en vindt u veel pittoreske dorpjes met genoeg gezellige restaurants en boetiekjes.

Centrum van Boston
Centrum van Boston

Rhode Island

Rhode Island is de kleinste staat van Amerika. Buiten de relatief grote stad, Providence, is deze kleine staat uitermate geschikt voor buiten activiteiten, zoals fietsen, kajaken en zeilen. Aan de kust ligt Newport, vaak genoemd als de zeil hoofdstad van de wereld.

Rhode Island heeft veel stranden met, net als veel staten in New England, veel vuurtorens.

De hoofdstad Providence is een levendige, sfeervolle stad. Waterplace park en riverwalk vormen een gezellige buurt, met veel groen en water. In Providence bevindt zich Brown University, een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld.

Marble House in Newport
Marble House in Newport

Vermont

Vermont is een bosrijke staat die vooral in de zomer, herfst en winter het bezoeken waard is. In de zomer heerst een fijne temperatuur en zijn de stadjes Montpelier en Burlington heerlijk om doorheen te slenteren. In de herfst kleuren alle bomen in prachtige herfstkleuren en in de winter zijn er goede pistes om te skien of snowboarden.

De bosrijke omgeving kent een aantal wandel- en mountainbike routes. Raften is eveneens een geliefde bezigheid in deze staat.

Vermont is tevens beroemd vanwege de productie van het Ben and Jerry’s ijs, Cheddar kaas en esdoornsiroop.

Vermont
Vermont

New Hampshire

New Hampshire toont veel gelijkenissen met Vermont en is vooral in trek vanwege de prachtige, groene heuvels en pittoreske stadjes. Een klein deel van het zuidoosten van New Hampshire ligt aan zee. Aan dit smalle stuk kuststrook liggen de stranden Hampton, Jeness en Wallis Sands.

In de winter zijn er in het noorden uitstekende wintersport mogelijkheden. In het White Mountain National Forest zijn tal van wandelpaden. De nabijgelegen meren zijn uitermate geschikt voor boottochten.

State Capitol New Hampshire in Concord
State Capitol New Hampshire in Concord

Connecticut

Vanuit het noordoosten van de Verenigde staten wordt Connecticut wel eens gezien als de opstap van New York. Net als Rhode Island is Connecticut zeer in trek bij liefhebbers van zeilen en strand. Veel (welgestelde) Amerikanen hebben een vakantiehuis langs de kusten van Connecticut.

De stad New Haven is de meest bekende stad in Connecticut, op international vlak. Yale University is gelegen in deze stad en is een van de meest prestigieuze universiteiten ter wereld. O.a. presidenten Bill Clinton en George W. Bush mogen zich alumnus noemen van deze universiteit.

De stad is ook uitgeroepen tot “Best Foodie City” van het land in 2014, met een breed aanbod van internationale keuken. Verder bevinden zich veel uitgaansgelegenheden, musea en theaters in deze stad. Ook worden er met regelmaat festivals georganiseerd.

Connecticut
Connecticut