Oregon

Beaver State

  • Geweldig uitzichtpunt in Oregon
    Oregon Otter Rock
  • De kenmerkende kustlijn van Oregon
    Oregon Newport Lighthouse
  • Beroemd strand met de opmerkelijke rotsformaties.
    Oregon Cannon Beach Haystack

Avontuurlijke staat

Hoofdstad: Salem
Bevolking: 4.150.000 inwoners (2017)

​​
Oregon ligt in het Noordwesten van de Verenigde Staten aan de Pacific Ocean tussen Washington State in het noorden en Californië in het zuiden. Oregon staat bekend om zijn gevarieerde landschap van bergen, ruige kusten, prachtige stranden, talloze rivieren, vele boerderijen en uitgestrekte bossen. Veel bezoekers komen er vanwege de avontuurlijke buitenactiviteiten. 


Portland

De hoofdstad van Oregon is Salem, maar de bekendste stad is Portland, dat bekend staat om zijn eigenzinnige, avant-garde cultuur. Portland is de thuisbasis van talloze bierbrouwerijen, iconische coffeeshops, biologische restaurants met locale producten. Hoogtepunten zijn de Indiaanse kunst in het Portland Art Museum, de Japanse tuin en de Lan Su Chinese Garden. Omdat in Oregon in winkels geen btw geheven wordt, krijgen shopaholics waar voor hun geld.

Crater Lake National Park

Een van de hoogtepunten van Oregon: het pittoreske Crater Lake National Park in het zuidoosten van Oregon gelegen. Na een vulkaanuitbarsting vulde de krater zich met water en creëerde dit unieke, mooie, azuurblauwe meer. Het water is zo blauw, dat het geen verrassing is dat dit het diepste meer in Amerika is en een van de diepste ter wereld. Het is moeilijk kiezen uit de talloze recreatiemogelijkheden: Wandelen, kanoen, vissen, picknicken of peddelsurfen. Tijdens de zomer is het een aanrader om de schilderachtige Rim Drive te rijden waar je het mooiste uitzicht op het meer hebt (gesloten in de winter). In de winter leent het gebied zich bij uitstek voor sneeuwwandelingen en langlauftochten met uiteraard weer de mooiste uitzichten tijdens de route.

Oregon Crater Lake
Oregon Crater Lake

Cannon Beach

Cannon Beach is een idylisch plaatsje aan de kust in het noordwesten van Oregon. In 1922 werd de naam Cannon Beach officieel aangenomen als naam van het stadje, te danken aan een in 1846 op het strand aangespoeld kanon. Het staat bekend om zijn lange zandige kust, waar het heerlijk wandelen en uitwaaien is. Vlak voor de kust in de oceaan staat een grote rots, Haystack Rock genaamd. De rots van 72 m hoog is vanaf grote afstand te zien en vormt een prachtige achtergrond voor menige foto die op het strand of vanaf de kustweg erboven genomen wordt.

Op een landtong ten noorden van Cannon Beach bieden wandelpaden in Ecola State Park een prachtig uitzicht op de oceaan met haar spectaculaire rotsformaties waar vogels, zeeleeuwen en walvissen hun voedsel vinden. Je ontdekt er diverse baaien en een vuurtoren. Ten zuiden van Cannon Beach ligt Arcadia Beach, met getijdepoelen en een picknickplaats. In het nabijgelegen Hug Point zijn weer interessante zeegrotten te vinden. In Cannon Beach zijn gezellige cafes, lekkere restaurantjes, interessante art galleries en unieke boetiekjes gevestigd. Kortom, niet voor niets is Cannon Beach door National Geographic uitgeroepen tot een van de 100 mooiste plekken ter wereld!

Oregon Cannon Beach
Oregon Cannon Beach

Mount Hood

Mount Hood, ‘Wy'east’ genoemd door de Multnomah-stam en met zijn 3426 meter hoogte de hoogste berg van Oregon, is een potentieel actieve vulkaan in Cascade Volcanic Arc. Deze berg met zijn besneeuwde top ligt ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van Portland en is vanuit de wijde omtrek te zien. Mount Hood wordt beschouwd als de vulkaan in Oregon die in de komende decennia het meest waarschijnlijk zal uitbarsten met een kans geschat op 3 tot 7%, haar laatse uitbarsting was in 1903.

Mt Hood is een populaire ski-bestemming. Hier bevindt zich ook het National Historic Landmark de Timberline Lodge, wereldberoemd geworden als het “Overlook Hotel” in de film ‘The Shining’ van Stanley Kubrick met Jack Nicholson in de hoofdrol.

Oregon Mount Hood
Oregon Mount Hood

Oregon Dunes

Oregon Dunes National Recreation Area ligt tussen Florence en het 40 mijl zuidelijker gelegen North Bend. Dit is het grootste zandduinengebied langs de kust van Noord-Amerika. Gevormd door de kracht van wind, water en tijd steken de duinen torenhoog tot 150 meter boven de zeespiegel de lucht in. Het prachtige gebied nodigt uit tot avontuurlijke activiteiten. Met meer dan 30 meertjes, getijdepoelen en talloze beken om uit te kiezen, kun je er heerlijk zeilen, kanoën, waterskiën, zwemmen, duiken en vissen. Ook kun je op sommige plekken een buggy huren om mee door het zand te ploegen. Het gebied nodigt uit om heerlijke wandelingen langs flora en fauna te maken, maar ook als je alleen op doorreis over de kustweg bent, is het een stop voor een prachtige foto meer dan waard.

Oregon Dunes
Oregon Dunes

Bend

Het stadscentrum van Bend en vooral het Old Mills District, is super charmant met leuke winkels, bioscopen, goede restaurants en de gezellige Bend Ale Trail - een verzameling van 24 ambachtelijke bierspots gepromoot als de "grootste bierroute in het Westen".

Bend staat verder bekend om zijn recreatiemogelijkheden en outdooractiviteiten van wereldklasse. De machtige Deschutes River stroomt door het hart van Bend en Oregon's eerste wildwaterpark werd hier gebouwd. Bezoek dan ook zeker Riverbend Park. Een populaire activiteit is “river floating” waarbij je je met een luchtbed, zwemband of opblaasbootje een heel eind door de stroming in de rivier laat meevoeren, leuk voor jong en oud!

Excursietips vanuit Bend:

Leuk uitstapje vanuit Bend: de Koosah-watervallen ten westen van de stad of Shaniko Ghost Town, op anderhalf uur rijden van Bend. In 1900 nog de “Wool Capitol of the World” genoemd, kwam het plaatsje snel in verval toen de spoorlijn die er langs liep 10 jaar later werd verlegd via een snellere route. Hier zie je authentieke oude gebouwen, geweldig voor mooie vakantiefoto’s.

Oregon Shaniko
Oregon Shaniko

Deschutes National Forest

Gelegen aan de oostflank van de Cascades is Deschutes National Forest een heerlijke bestemming om buiten actief bezig te zijn. Wat je outdoor-activiteit ook is; wandelen, mountain-biken, wielrennen, kamperen, vissen, river-floaten, kajakken of gewoon ontspannen, Deschutes National Forest met haar uitgestrekte bossen, prachtige meren, kabbelende beekjes en snel stromende rivieren is het gebied waar je je liefhebberij kunt uitoefenen.

Oregon Deschutes
Oregon Deschutes

Painted Hills

Reis naar de Painted Hills en zie miljoenen jaren geschiedenis in de kleurrijke lagen van de heuvels die overeenkomen met verschillende geologische tijdperken, gevormd toen het gebied werd uitgeslepen door een rivier. Een overvloed aan fossiele vondsten van prehistorische paarden, kamelen en neushoorns in de Painted Hills maakt het gebied bijzonder belangrijk voor paleontologen. Er zijn verschillende trails die je kan wandelen om de meest prachtige kleuren in de heuvellagen te kunnen bewonderen.

Oregon Painted Hills
Oregon Painted Hills

Oregon Wine Country / Willamette Valley

Oregon is een wijnregio van wereldklasse met meer dan 700 wijnmakerijen en meer dan 1.000 wijngaarden met 72 druivensoorten. Het grootste wijngebied van Oregon, dat zich meer dan 150 km uitstrekt van Portland tot Eugene is Willamette Valley. De meeste wijnmakerijen in deze regio liggen ten westen van de Interstate 5. Als je van wijn houdt, ervaar ook waar de wijnrecensenten zo enthousiast over zijn en neem deel aan een van de vele proeverijen op de wineries.