South Dakota

Mount Rushmore State

  • Badlands South Dakota
    Badlands South Dakota
  • Custer South Dakota
    Custer South Dakota
  • Crazy Horse Memorial
    Crazy Horse Memorial

South Dakota

South Dakota ligt in het noorden van de VS en wordt omringd door de staten North Dakota, Minnesota, Iowa, Nebraska, Wyoming en Montana. South Dakota staat op de 16e plaats van de 50 staten. Het was de 40ste staat die in 1889 tot de Unie toetrad. South Dakota heeft een oppervlakte van 77.123 vierkante mijlen, met een gemiddelde van 10 mensen per vierkante mijl.


Facts

Aantal inwoners: 814.180
Hoofdstad: Pierre

Het landschap van South Dakota wordt in het oosten gedomineerd door uitgestrekte prairies, vruchtbare landbouwgrond en gletsjermeren. In het centrale deel van de staat komen veel Prairies en ranchland voor en het westelijke deel bestaat uit bergen waar in het zuidwesten de opvallende Badlands-formaties abrupt opduiken vanuit de omliggende prairie. Door het centrale en zuidoostelijke deel van de staat loopt de Missouri-rivier.

De staat heeft een sterke agrarische basis. Het is de grootste industrie in de staat. South Dakota behoort tot de top 10 van staten voor de productie van hooi, zonnebloemen, rogge, honing, sojabonen, maïs, tarwe en vee. Toerisme levert ook een belangrijke bijdrage en brengt jaarlijks ongeveer $ 2 miljard op. De dienstensector, de detailhandel en de verwerkende industrie zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid van de staat.

Mount Rushmore

De wereldberoemde sculpturen van George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln temidden van de Black Hills van South Dakota, vertellen het verhaal van de geboorte, groei, ontwikkeling en het behoud van Amerika. Dit majesteuze project is gestart in 1927 en was in 1941 gereed. De beeldhouwer was Gutzon Borglum. Hij heeft tot aan zijn dood aan het project gewerkt en heeft zijn werk net niet helemaal af kunnen ronden. Zijn zoon Lincoln heeft het project overgenomen en moest zich wegens geldgebrek beperken tot het uitwerken van de gezichten. De geplande torso's zijn er nooit gekomen. Alleen de gezichten zijn al 18 meter hoog. U loopt naar de sculpturen via de Avenue of the Flags waar de vlaggen van alle 50 staten hangen. U kunt Mount Rushmore op de route van of naar Rapid City bezoeken.

Custer State park

Custer State Park is een natuurreservaat in de Black Hills. Het park is het grootste en eerste staatspark van South Dakota, genoemd naar luitenant-kolonel George Armstrong Custer. Het heuvelachtige Custer State park herbergt veel wilde dieren zoals coyotes, herten en dikhoornschapen en de grootste kudde bizons van de VS.  Je kunt het park door middel van een aantal routes per auto verkennenen vanwaar u op diverse punten ook wandelroutes kunt volgen.

Badlands

Het Badlands National Park ligt in het zuidwesten van South Dakota. Het park heeft een oppervlakte van 982 km² met prairies, ravijnen, kliffen en hoodoos. De ruige schoonheid van de Badlands trekt bezoekers van over de hele wereld. In het park leven onder andere bizons en dikhoornschapen. Badlands National Park biedt een verscheidenheid aan wandelroutes, variërend van vlakke stukken prairielandschap tot bergopwaartse beklimmingen door de Badlands-formaties. Als u het park voor het eerst bezoekt is het aan te raden in het visitorcenter routetips te vragen.

Badlands
Badlands

Crazy Horse Memorial

Crazy Horse Memorial® bevindt zich in het hart van de prachtige Black Hills. De hoogte op de berg is 6.532 voet boven zeeniveau en staat op de 27e hoogste berg in South Dakota. Het uit graniet gehouwen monument is opgericht ter ere van de 19e-eeuwse Lakotaleider Crazy Horse. In 1939 werd de beeldhouwer Korczak ZióÅ‚kowski door Siouxleider Henry Standing Bear benaderd om een ontwerp hiervoor te maken. ZióÅ‚kowski had al bijgedragen aan de bouw van Mount Rushmore. De bouw van het monument startte in 1948. Het gezicht van Crazy Horse werd afgewerkt in 1998, maar de sculptuur is nog steeds niet af. Zo moet het torso en het paard nog worden vormgegeven.

Elk jaar, tijdens het eerste weekend van juni wordt er een mars naar het beeld gehouden. Dit is het enige moment waarop de berg beklommen mag worden. Het visitor Complex bestaat uit een welkomscentrum, museum en cultureel en educatief centrum.

Crazy Horse Memorial
Crazy Horse Memorial