Memphis

Home of the Blues

  • Memphis Sun Studio
    Memphis Sun Studio
  • Mississippi River
    Mississippi River
  • Graceland
    Graceland

Grootste stad van Tennessee

Memphis, de grootste stad van Tennessee met ca 650.000 inwoners ligt aan de Mississippi River. Deze stad wordt steevast met twee zeer verschillende beroemdheden uit de Amerikaanse geschiedenis in verband gebracht: de invloedrijke Amerikaanse dominee en burgerrechtenactivist Dr. Martin Luther King en Rock ’n’ Roll icoon Elvis Presley.


Onze top 5!

1. Civil Rights Museum. In het voormalige Lorraine Motel waar Dr. Martin Luther King werd vermoord is, na een grondige renovatie, tegenwoordig het Amerikaanse nationale burgerrechtenmuseum gevestigd.

2. Graceland. Het bekende landgoed van de King of Rock ’n’ Roll ligt ten zuiden van Memphis. Hier bezichtigt u de Graceland Mansion en de omliggende musea, winkels, restaurants, snackshops alsook Elvis’ privé vliegtuigen. U ziet hier zijn gouden platen, kostuums en bijzondere collectibles. Daarnaast bevindt zich hier de Meditation Garden, waar Elvis en een aantal familieleden hun laatste rustplaats hebben gekregen.

3.Memphis Rock `n` Soul Museum. Het enige museum van het Smithsonian Instituut buiten Washington DC. Hier wordt het ontstaan van de rock- en soulmuziek in Memphis en omgeving tentoongesteld. De geschiedenis van muzikale voorlopers, die door hun liefde voor muziek barrieres van huidskleur en sociale klasses wisten te overwinnen. Ze schiepen een sound die de hele wereld wakker wist te schudden. Rock ‘n‘ Soul vertelt als enige museum het hele verhaal van deze muziek.

4. Blues Hall of Fame. Blues Hall of Fame opende in 2015 in Memphis. Hier worden zo’n 150 Muzikanten belicht, als bijvoorbeeld Eric Clapton, B.B. King en Little Richard. Men ziet hier hun LP’s, gitaren, kostuums, contracten, en veel bijzondere artefacten tentoongesteld. Echt een prachtige uitbreiding op het aanbod van alle andere bijzondere muziekattracties in deze stad aan de Mississippi River.

5. Memphis Pyramide. Deze sport- en concertarena uit 1991 werd door retailer Bass Pro volledig op zijn kop gezet. Men toverde het om in een retaildomein voor outdoorliefhebbers met daarin een Southern moeraslandschap, compleet met alligatoren, vijvers en een kunstmatige eenden-habitat. Er ontstond een Thema-hotel en The Big Cypress Lounge. Helemaal boven in de piramide bieden een restaurant en een bar met geweldige uitzichten over de Mississippi!

Muziek

Sinds de vroege 20e eeuw staat Mempis voor muziek, muziek en nog eens muziek.Je hoort blues, soul en Rock and Roll in talloze etablissements en muziekclubs, maar ook gewoon op straat. Zowel in Beale Street als in kleine steegjes: live-muziek is er in alle richtingen vertegenwoordigd. 

Ook zeker een aanrader is een bezoek aan de Sun Studio. Deze studio is opgericht door Sam Phillips, de ontdekker van Elvis Presley. Naast Elvis hebben grote namen als Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison opnames in deze studio gemaakt. Vele jaren later heeft U2 hier het album Rattle and Hum opgenomen. In de studio worden leuke  rondleidingen gegeven omlijst door diverse muziekfragmenten.

BBQ

Hoe je het ook schrijft, Barbecue, Barbeque, Bar-B-Q oder BBQ: Het lijfgerecht van de mensen uit Memphis komt van de grill. BBQ is meer dan eten alleen, het is een way of life.

Iconische Peabody Hotel

In downtown Memphis ligt het historische Peabody hotel. Het hotel staat bekend om de beroemde Peabody Duck March. Een traditie die als sinds 1940 in stand wordt gehouden. Onder grote belangstelling marcheert iedere ochtend een aantal eenden op een rode loper van de lift naar de fontein in de lobby. Hier verblijven deze eenden de gehele dag waarna zij tegen de avond met hetzelfde ceremonieel over de rode loper van de fontein naar de lift terug marcheren. Vanuit hier worden ze door hun begeleider naar hun nachtverblijf gebracht. Naast gasten van het Peabody hotel bezoeken toeristen uit de gehele stad de lobby voor dit unieke en leuke schouwspel.

Daarnaast is in de lobby van het Peabody hotel de kledingszaak Lansky at The Peabody gevestigd. De kleermaker van Elvis, Bernard Lansky, is nog tot op hoge leeftijd zelf werkzaam geweest in deze herenmodezaak. Overigens hangt hier nog een mantel in de zaak die nooit door Elvis is opgehaald.