New York

The City that never sleeps!

Waarom een bezoek brengen aan New York?

​New York is de grootste stad van de Verenigde Staten. Veel monumenten en wijken van de stad zijn wereldberoemd en staan vaak symbool voor de Verenigde Staten in het algemeen. De drukte en levendigheid geven de stad de bijnaam The City That Never Sleeps.

Scroll naar beneden voor meer tips en leuke weetjes, zodat u zeker weet dat u alles uit uw verblijf in New York haalt!

Onze Top 10!

1. Central Park: Waarschijnlijk het bekendste park van de Verenigde Staten met zo’n 25 miljoen bezoekers per jaar.
2. Empire State Building: Bij een bezoek aan New York is het bekijken van de stad vanaf de top vanaf het Empire State Building een must do.
3. Times Square: Times Square wordt ook wel de grote binnenstad van New York genoemd. Het plein met tientallen felle ledschermen waar meeste selfies van de stad worden gemaakt!
4. Brooklyn Bridge: Na 13 jaar onderhoud aan de brug is het eindelijk zover, de brug is weer in gebruik en u kunt er te voet, fiets of met de auto overheen. Dit monument is een van de vele bezienswaardigheden die gratis te bezoeken is.
5. One World Trade Center: Het in 2014 geopende One World Trade Center is met 541 meter weer het hoogste gebouw van New York. Breng ook een bezoek aan het 9/11 Memorial Museum om de oude Twin Towers te bekijken en de slachtoffers van 9/11 te herdenken.
6. Het Vrijheidsbeeld: Deze is via een veerboot bereikbaar. Om van het fantastische uitzicht vanuit de kroon te kunnen genieten is het een flinke klim van 354 treden.
7. Yankee Stadium: Sinds 2009 hebben de Yankees een nieuw stadion. In dit gigantische stadion kunt u verschillende rondleidingen boeken. Verder zijn er meerdere bars, restaurants en fanshops te vinden.
8. Chinatown: In New York bevindt zich de grootste Chinese wijk ter wereld buiten China. Een bezoek betekent typisch Chinese winkeltjes, masseurs en Chinese restaurants.
9. Fifth Avenue: Mocht u flink willen shoppen, ga dan naar 5th Avenue! De meest waanzinnige etalages van bekende merken proberen hier jouw aandacht te trekken.
10. Metropolitan Museum of Art: Dit is een van de grootste en belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het heeft over de hele wereld meer dan 2 miljoen kunstwerken in zijn bezit.

SoHo

SoHo staat voor South Houston en heeft zich vanaf de jaren ’60 ontwikkeld tot wat het nu is: een artistieke creatieve, schitterende wijk vol met winkels, galeries en restaurants. In deze wijk zijn ook veel bekende modemerken gevestigd. Ideaal om te shoppen of borrelen met een mooi uitzicht. ’s Avonds ontpopt de stad zich tot een bruisend nachtleven met veel grote clubs en fancy bars om de toerist te vermaken.

Chinatown

Een erg bijzondere wijk om doorheen te lopen is Chinatown in New York. Met meer dan 700.000 Chinese inwoners in New York, waarvan naar schatting zo’n 300.000 in Chinatown is dit buiten China de wijk met de meeste Chinese mensen ter wereld. U kunt overal op straat eten kopen, enorme bakken met vis en er zijn genoeg winkeltjes om van alles en nog wat te kopen. Voor zo’n $12 heeft u bijvoorbeeld al een massage van 10 minuten.

Williamsburg Brooklyn

Williamsburg is een hippe artistieke buurt in New York. Het is een invloedrijk, geliefd stuk stad waar ook veel beroemdheden wonen. Hier vindt u unieke winkeltjes, er mogen alleen maar winkeltjes geopend worden die passen binnen het straatbeeld van Williamsburg. U vindt hier genoeg cafés en restaurants met meerdere culturele stijlen en gerechten.

Theater District in New York

Theater District New York is het centrum van het entertainment van de stad. Het district wordt doorkruist door Broadway en loopt zelfs over het iconische Times Square. In dit kleine deel van de stad vindt u zo’n 36 theaters. De levendigheid van New York vindt zijn oorsprong zonder twijfel in dit gebied.

Een bezoek aan bijvoorbeeld The New Amsterdam Theater is zeker aan te raden. Dit is een van de mooiste theaters te vinden in dit stadsdeel van New York.

(Bijna) gratis attracties

Er zijn een aantal attracties die heel weinig of zelfs niets kosten:

  • Staten Island Ferry - deze neemt u gratis mee naar Staten Island en vaart langs de Statue of Liberty. Wanneer u deze ferry naar Manhattan neemt krijgt u een mooi zicht op de zuidpunt van Manhattan, met de nieuwe Freedom Tower die glimt in de zon.
  • Smithsonian's 16e museum - National Museum of the American Indian in Lower Manhattan.
  • New York Public Library - Hier vinden we een grote diversiteit aan exposities en tentoonstellingen. Er zijn 4 openbare bibliotheken op Manhattan.
  • Roosevelt Island Tram - Voor de prijs van een metrokaartje (of als u al in het metronet zit kost het niets extra) Dit is een heuse kabelbaan van Manhattan naar Roosevelt Island. De kabelbaan gaat maar liefst 70 meter boven de grond en biedt dan ook een fantastisch uitzicht op Manhattan.


Iconische gerechten New York

- New York Pizza: De typische New York Pizza heeft een dunne bodem, een klassieke marinarasaus en is afgetopt met mozzarella. De oudste pizzaria in New York is tevens de eerste pizzaria in New York. Lombardi’s is de naam en zij zitten gevestigd op 32 Spring Street.

- Hotdogs: Hotdogs zijn sinds 1871 al een essentiële snack in New York, met op iedere hoek hotdogkraampjes.

- Donuts: Donuts zijn en blijven het favoriete tussendoortje voor Amerikanen. Tegenwoordig vindt u in alle Donutwinkels ook een mix van Donuts en Croissants, deze worden Cronuts genoemd.

- New York Cheesecake: Op zo’n beetje alle desertkaarten in New York staat cheesecake. De New Yorkse variant wordt door vele beschouwd als de beste van het land.

- Blueberry Pancakes: Helemaal hot in New York zijn de blueberry Pancakes. Een ultieme favoriete New Yorkse brunch, dikke Amerikaanse pannenkoekjes met verse blauwe bessen.

Klimaat

New York heeft een gematigd zeeklimaat met warme zomers en gemiddeld vrij milde winters. Het kan echter in de wintermaanden extreem koud worden, met temperaturen van -10 graden. Wie in de lente of herfst naar New York reist zal te maken krijgen met een zeer wispelturig karakter. De ene dag is er een harde koude wind, terwijl het de volgende dag een stralende zonnige dag kan zijn. Een stedentrip betekend dan ook dat u wat betreft kleding en accessoires met veel verschillende weersomstandigheden rekening moet houden.

Geschiedenis

Vijf jaar na de onafhankelijkheidsoorlog, in 1786, werd New York de hoofdstad van de Verenigde Staten. In 1790 werd New York uitgeroepen tot grootste stad van de Verenigde Staten. Begin jaren 30 van de 20e eeuw werd de grens van 10 miljoen inwoners bereikt waarmee New York de eerste megastad in de geschiedenis van de mensheid werd. Op 11 september 2001 werd New York getroffen door een dubbele terroristische aanslag, waarbij het World Trade Center in Lower Manhattan werd vernietigd. Er vielen officieel 2750 doden. In 2006 werd op de plaats van het oude WTC begonnen aan de bouw van het One World Trade Center, dat op 3 november 2014 werd geopend.

One World Trade Center
One World Trade Center

Fun Facts

- Met iets meer dan 8 miljoen inwoners in New York, betekend het dat 1 op de 38 mensen in de USA de stad “thuis” noemt.

- Meer dan 800 talen worden gesproken in New York City. Dit maakt het de meest taalkundige stad van de wereld. 4 op de 10 huishoudens spreken een andere taal dan Engels.

- Frankrijk heeft de Statue of Liberty cadeau gegeven aan Amerika in 1886. Het standbeeld is verscheept in 350 stukken, en het heeft 4 maanden geduurd om het te monteren tot de staat waarin het nu verkeert.

- New York City’s Federal Reserve Bank heeft de grootste goudvoorraad van de wereld. De kluis zit iets meer dan 24 meter onder de grond en bevat meer dan 90 biljoen aan goud.

- The New York Public Libary beschikt over meer dan 50 miljoen boeken en overige items en heeft daarmee het op een na grootste bibliotheeksysteem van de wereld. Het is overigens de 3e grootste bibliotheek van de wereld.

- Het hoofdkantoor van de Verenigde Naties is gevestigd in New York sinds de 2e wereldoorlog.

- De eerste pizzaria in de USA is geopend in NYC in 1895. Vanaf 1960 is de prijs van een pizzapunt vrijwel hetzelfde geweest als een ritje met de metro. Vandaar het idee van “Pizza Principle” (Pizza Principe) een begrip gebruikt door economen.

- Alleen het stadsgedeelte Brooklyn zou al de 4e grootste stad van USA zijn. Voor Queens geldt hetzelfde.

- Times Square is vernoemd naar The New York Times. Voorheen was de naam Longacre Square totdat de Times zich er vestigde in 1904.

- Er leven meer Chinese mensen in New York dan in elke andere stad buiten Azië en meer Joden dan in elke andere stad buiten Israël.