Alabama

Yellowhammer State

De staat Alabama

Alabama is gelegen aan de Golf van Mexico, tussen de staten Tennessee, Missisippi, Georgia en Florida in. Tot de tweede helft van de 20e eeuw was katoenteelt de voornaamste bron van inkomsten in deze staat. Vanaf de tweede helft van die eeuw werd de economie meer divers en ontstond er ook meer welvaart.


Natuur

De belangrijkste rivieren in Alabama zijn de Mobile, de Tensaw, de Tombigbee, de Alabama, de Chattahoochee, de Coosa, de Tallapoosa en de Tennessee. Alabama telt veel grote meren, zoals Martin Lake en Lewis Smith Lake. Het noordoosten van de staat behoort tot de Appalachen met Cheaha Mountain als hoogste punt. Het overige deel van Alabama is vlakker qua landschap.


Geschiedenis / Cultuur

In Alabama vindt u veel vooroorlogse architectuur en kunt u veel te weten komen over de geschiedenis van de strijd om burgerrechten. In de typisch zuiderse stad Birmingham is bijvoorbeeld het Civil Rights Institute gevestigd waar o.a. filmbeelden over de burgerrechtenbewegingen worden vertoond. De hoofdstad van Alabama is Montgomery. Deze stad werd in 1955 wereldnieuws toen Rosa Parks in 1955 weigerde op te staan voor een blanke medereiziger in de bus. In deze stad vindt u dan ook het Rosa Parks museum waar u nieuwsbeelden en het officiële politierapport kunt lezen. Naast diverse musea biedt deze levendige stad veel muziek en goede restaurants.   

Strand

Indien u wilt genieten van zon en zee trekt u naar Mobile aan de Golf van Mexico. In deze koloniale havenstad in Franse sfeer kunt u ruimschoots genieten van zon en zee. En ook hier is de zuiderlijke keuken weer vertegenwoordigd. Alabama biedt gezelligheid, gastvrijheid en een indrukwekkende kijk in een belangrijk stuk geschiedenis van Amerika.