Crater Lake National Park

Oregon

  • Crater Lake National Park
    Crater Lake National Park
  • Uitzicht in de zomer van het Crater Lake National Park
    Uitzicht in de zomer
  • Het uitzicht in de winter van Crater Lake National Park.
    Uitzicht in de winter

Waarom een bezoek brengen aan Crater Lake National Park?

Wanneer je een rondreis maakt door Oregon mag Crater Lake National Park niet ontbreken in het programma. Dit park is het resultaat van een gigantische vulkaanuitbarsting, bijna achtduizend jaar geleden. Destijds ontplofte Mount Mazama en liet het een enorme kratermeer over. Het meer is het diepste meer van de Verenigde Staten. Langs de kraterrand is door de honderden jaren heen een vruchtbare strook ontstaan waar veel naaldbomen staan.

Fun facts

Crater Lake kent een gemiddelde diepte van 350 meter en is op zijn diepste plek 594 meter. Ter vergelijking, de Noordzee heeft een gemiddelde diepte van 94 meter en is op de diepste plek ‘slechts’ 100 meter dieper dan Crater Lake.

Er monden geen rivieren uit in Crater Lake. Crater Lake dankt zijn volume aan regen en gesmolten sneeuw. Het meer heeft een volume van om en nabij 19 triljoen liter water.

Wizard Island / Phantom Ship

Een van de grootste kenmerken van het meer is Wizard Island. Wizard Island is in feite een kleine vulkaan die ontstaan is door vulkanische activiteit na de grote uitbarsting. Inmiddels steekt de vulkaan 234 meter boven het meer uit.

Wizard Island is niet het enige eiland in het kratermeer. Phantom Ship bevindt zich hier ook. Het eiland dankt zijn naam aan de verschijning bij bepaalde weersomstandigheden. In mistige omstandigheden en bij laag licht, is het eilandje bijna niet te zien en ‘verdwijnt/verschijnt’ het soms uit het niets.

Bereikbaarheid

Het park ligt afgelegen maar is goed te bereiken. De grootste plaatsen in de buurt van Crater Lake National Park zijn Klamath Falls en Medford. Het park heeft twee bezoekerscentra. Steel Visitor Center en Rim Visitor Center.

Langs de krater ligt Rim Drive. Vanaf deze weg hebben bezoekers fantastisch uitzicht over het meer en kraterrand. Onderweg zijn er voldoende parkeerplaatsen en wandelpaden om een goed beeld van het park te krijgen.

Phantom Island in de Crater Lake.
Phantom Island in de Crater Lake.