Quebec City

Ville de Québec

  • Old town Quebec City
    Old town Quebec City
  • Frontenac Castle
    Frontenac Castle

Europese flair

Quebec City, ook wel Ville de Québec in het Frans genoemd, is de hoofdstad van de Canadese provincie Quebec. De stad staat bekend om zijn ligging aan de Saint Lawrence rivier en het historische oude centrum wat omringd wordt door stadsmuren. Deze muren zijn de enige overgebleven stadsmuren in het noorden van Noord-Amerika. Het oude centrum werd in 1985 om die reden door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard onder de naam Historic District of Old Quebec.

Quebec City is een overwegend Franstalige stad, zoals het grootste deel van de provincie Quebec. Het staat ook bekend om zijn architectuur, Europese uitstraling en verschillende jaarlijkse festivals. 

De stad heeft veel te bieden en een bezoek kunt u goed combineren met een rondreis door het oosten van Canada of een combinatiereis door Noordoost Amerika.

Onze top 5!

1. Old Québec (Vieux-Québec): Deze historische wijk rondom de haven staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

2. Place Royale: Dit schilderachtig plein met veel Franse invloeden is de geboorteplaats van de Franse Kolonie

3. Notre-Dame-de-Québec Basilica: Een van de oudste kathedralen in Noord Amerika.

4. Château Frontenac: Een van de meest indrukwekkende monumenten in Quebec en kenmerkend voor het stadsaanzicht.

5. Battlefields Park (Parc des Champs-de-Bataille): Geniet van de prachtig aangelegde tuinen in dit stadspark met rijke koloniale geschiedenis.

Old Québec (Vieux-Québec):

Rondom de haven ligt de historische wijk Old Quebec. Deze wijk heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst en staat bekend om zijn schilderachtige uitstraling en smalle steegjes en straatjes. In dit deel van Quebec City vindt u ook veel bekende bezienswaardigheden zoals Le Citadel, de wijk Petit-Champlain en de Notre-Dame-basiliek. Door de vele bezienswaardigheden, winkels en gezellige café’s kunt u gerust een gehele dag spenderen in deze bijzondere wijk.

Place Royale

Place-Royale wordt gezien als de geboorteplaats van de Franse kolonie en de gemeenschap die door de jaren heen enorm is ontwikkeld. In de 17e en 18e eeuw stond het deel bekend als een zakelijk en industrieel gebied. Veel rijke kooplieden kwamen naar de stad en vestigde zich hier. Het plein heeft veel Franse invloeden, weergegeven in de schilderachtige gebouwen rondom het plein. Naast al het vertier zoals winkels en cafe’s op en rondom het plein zijn hier verschillende bezienswaardigheden te bezoeken zoals de Église Notre-Dame-des-Victoires en de Fresque des Québécois.

Place Royale
Place Royale

Notre-Dame-de-Québec Basilica

De kathedraal van Notre-Dame de Quebec is in 1647 gebouwd en staat in Old Quebec, het historische centrum van de stad. De kathedraal is een van de oudste in Noord-Amerika. Notre-Dame de Québec is verguld in glinsterende bladgoud, rijkelijk voorzien van historische religieuze schilderijen en schatten die uit de Frans-koloniale periode dateren. Daarnaast is er ook een gedeelte wat ‘’the crypt’’ heet, de rustplaats van meer dan 900 mensen, met inbegrip van de aartsbisschoppen, kardinalen en gouverneurs.

De Notre-Dame-de-Québec Basilica is in principe elke dag geopend. Het aantal uren kan variëren, afhankelijk van het seizoen en de planning van de religieuze diensten. In het algemeen is de kathedraal geopend op weekdagen van 07.00 uur tot 16.00 uur en zaterdag vanaf 07.00 uur tot 18.00 uur en op zondag van 08.00 uur tot 17.00 uur, In de zomer is de kathedraal dagelijks geopend tot 19.00 uur.

Notre-Dame de Quebec
Notre-Dame de Quebec

Château Frontenac

Het grootse Fairmont Le Château Frontenac, gebouwd voor de Canadian Pacific Railway in 1894, is nu een van de meest prominente monumenten en gewaardeerde hotels van de stad. Dit historische pand is van kilometers ver te zien en is vooral 's nachts erg indrukwekkend. Château Frontenac is ook van historisch belang voor de Conferentie van Québec in augustus 1943, waar de geallieerde machten - Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt, William LM King, vice-admiraal Lord Mountbatten, de Amerikaanse stafchef, generaal George C. Marshall - voorbereidingen troffen voor de landingen van D-Day in Normandië (6 juni 1944).

Le Château Frontenac
Le Château Frontenac

Battlefields Park (Parc des Champs-de-Bataille)

Wanneer u interesse heeft in de koloniale geschiedenis, dan raden wij u zeker aan om een bezoek te brengen aan Battlefields park, ook wel bekend als slagveld van Abraham. Het parks ligt te westen van Old Quebec en is ongeveer 267 hectare groot. Het park staat bekend om de slag van Quebec die hier heeft plaatsgevonden.

Battlefields park is tot op heden een stadspark waar u veel historie terugvindt en op zonnige dagen kunt genieten van de prachtige tuinen die hier zijn aangelegd.

Battlefields Park
Battlefields Park

La Citadelle de Québec

Ook wel bekend als de grootste vesting gebouwd door de Britten in Noord-Amerika. De vesting wordt tot op heden nog gebruikt voor militaire doeleinden. In de zomer kunt u de vesting bezoeken en getuige zijn van de traditionele wisseling van de wacht. Ook kunt u tegen betaling een rondleiding maken door de militaire basis.

Observatoire de la Capitale

Bovenop het Marie-Guyart-gebouw biedt dit 360-graden observatorium op de 31e verdieping meer dan alleen een panoramisch uitzicht over de stad. Interactieve exposities laten de ontwikkeling van Québec City door de eeuwen heen zien. Het panorama reikt voorbij de oude ommuurde stad naar Levis, de St. Lawrence en Île d'Orléans.

La Citadelle de Québec
La Citadelle de Québec

Carnaval de Québec

Jaarlijks vindt vanaf eind januari tot begin februari Québec's twee weken durende winterviering, Carnaval de Québec, plaats. De eerste Carnaval werd gehouden in 1894 en sinds 1955 is het een jaarlijkse traditie onder leiding van een gigantische sneeuwman-mascotte genaamd Bonhomme Carnaval. Zijn thuisbasis is een enorm kasteel gemaakt van ijs dat elke dag wordt bewerkt door originele kunstwerken van de beste graffitikunstenaars van Québec. In de Plains of Abraham wordt het Canadian National and International Snow Sculpting Contest gehouden. U kunt de artiesten aan het werk zien en de beoordeling bijwonen. De traditionele evenementen/ activiteiten omvatten verder hondenslee-races, parades, dansen, sleeën, schaatsen en zelfs sneeuwzwemmen.

Winter in Quebec
Winter in Quebec

Klimaat

Quebec heeft een vochtig continentaal klimaat. De kenmerken van het klimaat zijn dat het zomers aanzienlijk warm kan worden met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en in de winter kan het erg koud worden met een gemiddelde temperatuur van -18 graden. De lente en herfst zijn mild en duren niet zo lang. Doordat de herfst mild is kan dit resulteren in een indian summer. waarbij er overdag een warme temperatuur kan ontstaan en ’s avonds afkoelt.

Fun Facts!

- De stad met voornamelijk Franse invloeden kent ook een bijzonder hoog aantal van oorsprong Ierse bewoners.

- Het Quebec Winter Carneval staat bekend als het grootste winterfestival ter wereld.

- In en rond Quebec City zijn maar liefst 37 nationale historische locaties van Canada te vinden.