Tulum

 • Genieten op het strans van Tulum
  Genieten op het strans van Tulum
 • Maya-ruïnes
  Maya-ruïnes
 • Tulum
  Tulum
 • Paradijselijk strand in Tulum.
  Paradijselijk strand in Tulum.

Tulum

Tulum ligt aan de oostkant van het schiereiland Yucatan, in de Mexicaanse staat Quintana Roo en is een van de meeste fotogenieke plaatsen van Mexico. De stad, vaak Tulum Pueblo genoemd. De nabijgelegen Maya-ruïnes van Tulum liggen in het hart van de Riviera Maya aan de Caribische Zee. Tulum was de laatste grote stad die tussen de dertiende en vijftiende eeuw werd gebouwd en bewoond door het Maya-volk. Er wordt gezegd dat de grote muur rond de stad werd gebouwd om het te beschermen tegen jaloerse handelaren en piraten die de toplocatie voor zichzelf wilden. Tulum is verdeeld in 2 delen: Tulum Pueblo en Tulum Beach. In Tulum Beach is het altijd levendig en druk. Het is een lange weg langs het witte zandstrand, waar je veel cafe’s, restaurants, bars, winkels en hotels vind. Tulum Pueblo is een dorpje wat iets verderop landinwaarts ligt. Hier is het iets minder druk en levendig, maar u vindt hier zeker ook gezellige restaurantjes en hotels. Het strand ligt hier wel iets verder vandaan.

Top 3 ativiteiten

1. Verken de Maya-ruïnes van Tulum

2. Bezoek de cenotes in en rondom Tulum

3. Geniet van de prachtige stranden


Verken de Maya-ruïnes van Tulum

De archeologische vindplaats van de Tulum Ruins is hoogstwaarschijnlijk wat u in de eerste plaats naar de regio heeft gebracht. De energie van deze magische, oude plek is wat toeristen hier al eeuwen naar toe brengt. De ruïnes liggen hoog boven de zee in een adembenemende omgeving in de buurt van Tulum Centro. U kunt er voor kiezen de ruïnes alleen te bekijken, maar het is ook mogelijk om dit met een gids te doen

Maya-ruïnes
Maya-ruïnes

De cenotes in en rondom Tulum

In Mexico vindt u veel cenotes waar u heerlijk verkoeling in kunt zoeken. Ook bij Tulum zijn er een aantal te vinden. Gran Cenote bijvoorbeeld. Hier kunt u snorkelen en genieten van de vele vissen en misschien zelfs wel kleine schildpadden. Grand Cenote ligt ongeveer 5 kilometer buiten Tulum Pueblo. Dan is er nog Cenote Dos Ojos, hier vindt u extreem helder water en er wordt gezegd dat dit een van de beste cenotes is om prachtige foto’s te maken. Voor de ervaren duiker is dit een fantastische plek om een duik te maken. Op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Tulum vindt u Cenote Dos Ojos. Op ongeveer 3 kilometer van Tulum Pueblo ligt Cenote Calavera. In tegenstelling tot andere cenotes is deze veel kleiner. Eigenlijk is het een gat in de grond waar u in kan springen en eenmaal in het water meer van deze bijzondere cenote kan ontdekken.

Cenotes in Tulum
Cenotes in Tulum

Geniet van de prachtige stranden

De stranden van Tulum staan bekend als een van de meeste paradijselijke stranden die er zijn. Als de zon goed schijnt op het spierwitte zand en felblauwe water is een zonnebril geen overbodige luxe. Er zijn naast het welbekende Tulum Beach ook nog andere stranden de moeite waard om te bezoeken. Playa Paraiso gelegen in het Nationaal Park van Tulum en Playa Tankeh gelegen in een cirkel van rotsen. Hier is het water dan ook een stuk rustiger.

Prachtige stranden in Tulum
Prachtige stranden in Tulum

Klimaat

Tulum heeft een warm subtropisch klimaat, wat inhoud dat er hete zomers zijn met een hoge luchtvochtigheid. In de winter is het ook nog aangenaam warm, en koelt het in de avond geleidelijk af waardoor de nachten ook aangenaam zijn. Van juni tot en met november is het regenseizoen aan de gang en heeft zijn piek in september en oktober.

Tulum, Mexico