Bryce Canyon

Kleurrijk sprookjeslandschap

  • Rood en bruin zandsteen
    Bryce Canyon Utah
  • Bryce Canyon heeft de grootste collectie pijlers ter wereld.
    Huizenhoge hoodoos

Spectaculair park

De Bryce Canyon is naast de Grand Canyon, het meest spectaculaire nationale park in het zuidwesten van de VS en mag niet ontbreken tijdens uw rondreis door het westen. Het landschap wordt gevormd door ongebruikelijke rotsformaties en kalksteensculpturen in spectaculaire rode en oranje tinten. De zogenoemde hoodoos doen denken aan puntige torentjes en naalden. 

In het park vindt u talrijke uitkijkpunten die gemakkelijk te bereiken zijn met de huurauto. Daarnaast zijn er prachtige wandelpaden die direct door de kloof leiden en een geheel andere kijk geven op de hoodoos.

Amfitheater van de natuur

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is Bryce Canyon strikt genomen niet echt een canyon. De roodbruine rotstoppen en sculpturen werden namelijk niet gevormd door een rivier, maar door erosie. Dit magische amfitheater is in een periode van meer dan 10 miljoen jaar tot stand gekomen door een interactie van verschillende elementen zoals wind, regen en ijs. Met een hoogte van ongeveer 2400-2700 meter boven de zeespiegel, is Bryce Canyon aanzienlijk hoger dan de Grand Canyon of Zion National Park. Hierdoor is het in dit park zelfs in de zomermaanden koeler en natter dan in de omgeving.

Vooral bij lage zon, vroeg in de ochtend en laat in de middag, lichten de bizarre zandstenen in verschillende tinten op en zorgen zo voor een overweldigend fel rood en oranje kleurenspel. 

Het gebied is vernoemd naar de Mormoon Ebenezer Bryce, die zich hier in 1875 in het gebied vestigde. In 1928 werd het park officieel uitgeroepen tot nationaal park.

Uitzichtpunten

Langs de rand van het amfitheater ligt de Rim Trail, een weg van ongeveer 60 km. Deze route heeft maar liefst 14 uitzichtpunten, allen goed bereikbaar met de auto. De meest populaire hiervan zijn: Sunrise, Sunset, Inspiration en Bryce Point. 

Sunrise en Sunset Point
Zoals de naam al doet vermoeden kunt u op Sunrise Point de mooiste zonsopgang aanschouwen en bij Sunset Point ziet u de meest indrukwekkende zonsondergang. Vergeet de camera niet! 

Natural bridge
In het zuiden van het park is Natural Bridge, een boog van maar liefst 38 meter breed, een echte aanrader. 

Inspiration Point
Inspiration Point biedt het beste uitzicht op "Silent City", een bijzonder ruig landschap van aaneengesloten rotssculpturen en "The Cathedral" waarvan de krachtige rotswanden doen denken aan de pijlers van een kathedraal. 

Bryce Point
Dit geldt als een van de mooiste punten met een indrukwekkend Panomara uitzicht naar het noordelijke deel van het park, de Black Mountains in het noordoosten en het Navajo-gebergte in het zuiden. Ook hier vindt gedurende de dag weer een boeiend spel van kleurveranderingen  plaats.

Rainbow Point
Het laatste uitkijkpunt op de Rim Trail is Rainbow Point, dat 300 meter hoger ligt dan het bezoekerscentrum bij de ingang van het park. Vanaf hier gaat het brede uitzicht bij helder weer naar New Mexico, De kleurrijke hoodoos worden hier afgewisseld door sparren- en sparrenbossen. 

De diverse uitkijkpunten kunt u in het hoogseizoen ook tegen betaling per shuttlebus bezoeken. Deze bussen rijden van 15 mei tot 30 september van 9.00 tot 17.00 uur.

Magnifiek uitzicht
Magnifiek uitzicht

Wandelingen

Om Bryce Canyon in al zijn schoonheid te bewonderen raden wij een mooie wandeling door de canyons aan. Bijzonder aan te bevelen is de combinatie van de Navajo Trail en de Queens Garden Trail. Deze daalt af  vanaf Sunrise point over een afstand van ongeveer drie kilometer en eindigt bij een rotsformatie met de naam Queen Victoria. Vanaf hier kunt u het pad volgen tot de Navajo Trail , die terug de berg op leidt naar Sunset Point. De hele route is iets minder dan 5 km lang met een hoogteverschil van ca. 177 meter. 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog vele andere routes voor beginners en gevorderden. Zo is er de meer dan 10 kilometer lange Fairyland Loop en de zeer steile Peek-A-Boo Loop Trail. Wandelkaarten zijn verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, De medewerkers geven graag tips en ook kunnen wandelingen onder begeleiding worden geboekt.


Wandelen in Bryce Canyon
Wandelen in Bryce Canyon

Overige activiteiten

Naast de wandelingen zijn paardrijtochten onder begeleiding ook erg populair. Deze worden aangeboden vanuit de Bryce View Lodge tussen mei en oktober. Er is keuze uit tochten van verschillende duur en moeilijkheidsniveaus: de eenvoudige tour van twee uur die langs de kloof loopt, is ook geschikt voor de onervaren deelnemers. De tochten van een halve of gehele dag die tot diep in de canyon gaan zijn geschikt voor deelnemers met al wat meer ervaring. 

Voor de liefhebbers van wat meer snelheid is een Quadtocht of een vlucht per helikopter of een klein vliegtuig een aanrader. Tussen eind mei en half augustus is er van woensdag tot en met zaterdag de Bryce Canyon Country Rodeo in het dorp Bryce.  Dit is slechts een korte rit vanaf de ingang van Bryce National Park. In de kleine winkels van Old Bryce Town kunt u ook leuke en originele souvenirs vinden.

Ontdek Bryce per paard
Ontdek Bryce per paard

Fast Facts!

- De hoodoos, zoals de karakteristieke rotsnaalden worden genoemd, hebben een hoogte tot 60 meter 

- De Paiute-indianen geloofden dat de Hoodoos ooit menselijke wezens waren die door een gekke god Coyote genaamd, in steen werden veranderd 

- Ze worden zelden gezien, maar in Bryce Canyon leven beren en poema's

- Bryce Canyon is een aaneenschakeling van amfitheaters, waarvan de grootste het Bryce Amphitheater is van 19 km lang, 5 km breed en 240 meter diep.