Everglades National Park

River of grass

  • Maak een tour door een Mangrove bos in het Nationale Park de Everglades.
    Mangrove
  • Zonsondergang in de Everglades
    Zonsondergang in de Everglades
  • Onder andere de Amerikaanse alligator bevindt zich in de Everglades.
    Alligator

Everglades National Park

‚ÄčEverglades National Park, gelegen in het zuidwesten van de staat Florida, is het tweede grootste National Park van Amerika. Het Everglades National Park staat op de werelderfgoedlijst en op de bedreigde werelderfgoedlijst van UNESCO. Een andere naam voor de Everglades is River of Grass, omdat moerasgrassen de rivier bedekken.  

De oorsprong

De Everglades, ook bekend als “ Grasrivier” werd in 1947 uitgeroepen tot nationaal park door President Harry S. Truman. De Everglades werden echter ongeveer 10.000 jaar geleden gevormd door het smelten van het ijs, waardoor de zeespiegel steeg en de regio veranderde in een enorm moerasgebied. Het begon met een kleine stroom van Okeechobee die zich langzaam naar het zuiden voortbewoog.

Vanwege hevige regenbuien groeide de kleine stroom uit tot een rivier van 80 km breed en 332 km lang. Door overstromingen in de zomer en uitdroging op veel plaatsen in de winter, zijn de Everglades ontstaan.

De Everglades strekken zich uit van Lake Okeechobee tot de Golf van Mexico over een oppervlakte van ongeveer 6000km2.

Mangrovebos

In het park ligt het grootste mangrovebos ter wereld. Omdat het ecosysteem in dit gebied erg bijzonder is, komen er veel unieke, maar ook bedreigde, planten en diersoorten voor zoals de Amerikaanse alligator, de Mana en de Florida panter. 

Mangrovebos in de Everglades
Mangrovebos in de Everglades

Dieren

De bekendste dieren in de Everglades zijn natuurlijk de alligators. Niet te verwarren met de Amerikaanse krokodil, want deze komt ook voor in de Everglades. Helaas wordt de Amerikaanse krokodil met uitsterven bedreigd.

De alligators komen vaker voor. Je treft ze niet alleen aan in het water, maar ook aan de kant van de weg of op de kleine eilandjes in de Everglades.

Andere dieren die je ook treft in de Everglades zijn de Lamantijnen, ook wel zeekoeien genoemd. Ze zijn veel zeldzamer dan de alligators en komen meestal voor in de havens.

Ook is het mogelijk zo af en toe dolfijnen te zien in de Everglades. Ze komen daar meestal om eten te zoeken.

De dolfijnen zijn nieuwsgierig aangelegd en zwemmen zo af en toe een eindje met de boten mee. De alligators zijn geen gevaar voor de dolfijnen. Dit omdat de dolfijnen veel te snel zijn om aangevallen te worden door alligators.

Alligator
Alligator

Naast dieren die in het water leven heeft de Everglades ook hele indrukwekkende landdieren.  De oppossums, bobcats en raccoons zijn ook bijna verdwenen uit de Everglades. Niet omdat ze met uitsterven bedreigd worden, maar omdat ze een makkelijke prooi zijn van de Tiger Python. De Park Rangers proberen deze slangenpopulatie terug te dringen.

Met ruim 300 vogelsoorten behoren de Everglades tot een van de meest indrukwekkende vogelreservaten ter wereld. Sommige vogels, zoals bijvoorbeeld de pelikanen zijn zo gewend aan de dagelijkse bezoekers dat ze gerust een rondje meevaren op de boot. Natuurlijk is het in de Everglades altijd wijsheid om gepaste afstand te bewaren en de dieren niet te voeden of aan te raken.

Activiteiten en tochten

De Everglades staan vooral bekend om zijn airboattours. Overal in de Everglades vind je wel een locatie waar je spontaan mee kunt met zo’n airboat. Meestal vaart men met een groep van ongeveer 10 personen en een gids door de mangroven en kijk je uit naar alligators, zeldzame vogelsoorten en de exotische flora.

Mocht u iets specialers willen, dan kun je ook met een kano door de Everglades varen onder begeleiding van de rangers van National Park Service. Zo ervaart u de Everglades op een wat rustigerige, ecologische manier.

Voor de actiezoekers onder ons raden wij een tour met de buggy aan. Je gaat in een klein groepje onder begeleiding van een gids offroad en ook ga je door ondiep water met de buggy. Zo nu en stopt de gids en zal uitleg geven. Ook heeft u dan de gelegenheid voor het maken van foto’s.

Natuurlijk kun je de Everglades ook te voet of met de fiets verkennen. Er zijn verschillende routes die daar geschikt voor zijn, bijvoorbeeld de Shark Valley Trail. Hier kun je vanuit het Visitor Center naar de uitkijktoren wandelen, een tocht van circa 12 kilometer. Onderweg zie je de prachtige flora en fauna die de Everglades te bieden heeft.

Vergeet niet om voldoende water mee te nemen. Onderweg zijn er geen verkooppunten.

Mochten deze wandel- en fietstochten vanwege de hitte niet doorgaan, dan kun je de Shark Valley Tram gebruiken. Deze gaat ook van het Visitor Center naar de uitkijktoren. Anders dan de wandel- en fietstochten is aan boord van de Shark Valley Tram een gids die u vertelt over de Everglades.

Kleding

Als je in de zomermaanden naar de Everglades gaat, zorg dan dat je bedekkende kleding draagt. Dit als bescherming voor muggenbeten, want in de zomer zijn er ontzettend veel muggen. In het bezoekerscentrum kunt u ook een spray kopen tegen de muggen.

Feitjes!

- De Everglades is de grootste subtropische wildernis van de VS.
- Het is het derde grootste nationale park van de VS, na Death Valley en Yellowstone.
- Het Everglades National Park werd in 1979 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO.
- 20% van de bevolking van Florida haalt zijn zoet water uit de Everglades.
- Ca. 1,2 miljoen mensen bezoekt ieder jaar de Everglades.
- De enige wilde flamingo’s in de VS leven in het Nationale Park.