Orlando

"The Theme Park Capital of the World"

Orlando

Orlando is de belangrijkste toeristische trekpleister in centraal Florida. Orlando staat bekend vanwege haar vele attractieparken. Daarnaast zijn er veel shopping- en outletmalls om goedkoop kleding en schoenen te kopen en vind je op International Drives veel leuke eettentjes. Ook het nachtleven ontbreekt zeker niet. In combinatie met het doorgaans subtropische klimaat is Orlando een heerlijke vakantiebestemming.


Orlando city

Orlando ‘’Theme Park Capital’’

Orlando is een stad gelegen in de staat Florida. Het is de hoofdplaats van de Orange County. Er wonen ongeveer 255.000 mensen binnen de stadsgrenzen. Orlando is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen van de staat. Dat heeft het vooral te danken aan de aanwezigheid van grote pretparken zoals Disney World Resort, Universal Studios en SeaWorld Orlando. De meeste toeristen die Orlando bezoeken doen dat om deze attractieparken te bezoeken. De kans dat je als toerist in het centrum van Orlando terechtkomt is vrij klein.

Orlando nightlife

Omdat de meeste mensen overdag zich in de vele kantoren bevinden is het minder levendig dan dat je zou verwachten. ‘s Avonds is er meer leven in de straten van Orlando vanwege het vrij nadrukkelijk aanwezige nachtleven dat vooral in een paar straten geconcentreerd is. Het centrum maakt dan een sfeervolle indruk. Als je tijd hebt moet je hier zeker een keertje gaan eten ‘s avonds. ondanks het imago van Orlando als familiestad vanwege de vele themaparken, is er na zonsondergang een bruisende night scene. Van clubs met flinke techno tot lounges, van Ierse pubs tot de grote poppodia waar vele bekende namen optreden, Orlando heeft het. 

Orlando Klimaat

Temperatuur

Orlando ligt op een overgangsgebied van een warm zeeklimaat en een tropisch savanneklimaat. De wintermaanden zijn iets koeler dan de kustgebieden van Florida. Dat is omdat het opwarmende effect van het relatief warme zeewater hier minder sterk is. De zomermaanden zijn daartegenover juist gemiddeld enkele graden hoger dan direct langs de kust. Dat is omdat dan juist het afkoelende effect van de zee in Orlando iets minder sterk is omdat de stad wat meer landinwaarts ligt. Temperaturen van 31 tot 35 graden overdag zijn zeer normaal in Orlando.

Reis periode

Wie niet van regen houdt kan het beste in de periode november-april naar Orlando reizen. De kans op neerslag is dan een stuk kleiner dan tijdens de zomermaanden en de buien zijn over het algemeen ook minder heftig en korter van duur. Een periode van meerdere regenachtige dagen komt niet veel voor in Orlando. De kans hierop is het grootst in de zomer en het vroege voorjaar. Dit is ook het seizoen van orkanen, tropische stormen en zware depressies. Omdat Orlando niet direct aan de kust ligt is de kans dat de stad getroffen wordt door een orkaan klein. Wel kan er overlast zijn in de vorm van regen en wind als gevolg van orkaanactiviteit en storingen in de nabijheid van deze regio.

Ontwikkeling van Orlando

Geschiedenis

Orlando is door de geschiedenis heen steeds een populair toevluchtsoord geweest voor Amerikanen. Aan het begin van de twintigste eeuw onderging de stad een ware transformatie, waarin flink werd geïnvesteerd in grond, hotels, woningen en wegen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Orlando een belangrijke post, wat er voor zorgde dat veel soldaten er later hun gezin gingen stichten. Vanaf de tweede helft van de twintigste eeuw is Orlando ook de basis gaan vormen voor de Amerikaanse lucht- en ruimtevaarttechniek.

Disney World

Toerisme is van groot economisch belang geweest voor de stad Orlando. Een belangrijke aanzet hiervoor was het besluit van Walt Disney om in Orlando zijn themapark Walt Disney World te bouwen. De deuren van het Walt Disney World Resort werden geopend in 1971 en hebben sindsdien een enorm jaarlijks bezoekersaantal getrokken. Walt Disney World is voor een groot deel verantwoordelijk geweest voor deze nummer 1 inkomstenbron van Orlando.

WonderWorks

Misschien is dit pand wel het meest gefotografeerde pand van Orlando. Dit huis staat namelijk alsof het op zijn kop geland is vanuit het heelal. De legende verteld met een knipoog dat dit huis ooit als onderzoekshuis op een eiland in de Bermuda Driehoek stond. Daar werkten allerlei geleerden aan het kunstmatig opwekken van tornado’s. En je raadt het al, dit lukte. Het ging vervolgens zo goed dat dit onderzoekslaboratorium vervolgens op z’n kop landde in Orlando Florida. Eenmaal binnen gaat dit avontuur gewoon verder.


Downtown Orlando

De meeste toeristen komen niet in het centrum van Orlando. Jammer, want het historische centrum is zeker een wandeling waard. Liefhebbers van brandweerwagens kunnen prachtige exemplaren zien in de brandweerkazerne van Orlando. Het oude station is ook een plaatje om te zien. Liefhebbers van een wandeling door de natuur kunnen terecht in het park dat rondom Lake Eola ligt.

Orlando was vroeger een vrij suffige stadje dat pas halverwege de vorige eeuw een enorme groei doorstaan heeft. Tijdens de expansie van Orlando zijn gelukkig grote delen van het historische centrum intact gebleven.

Strand op uurtje rijden

Omdat Orlando centraal gelegen ligt in Florida, heeft het geen strand. Dit betekent niet dat u bij uw bezoek in Orlando niet naar het strand kunt gaan. Als u een dagje zin heeft om naar het strand te gaan, is ook dat een optie. Het dichtstbijzijnde strand aan de oostkust van Florida is New Smyrna Beach en Daytona beach. Deze stranden bereikt u al in ongeveer 45 tot 60 minuten rijden.

De stranden aan de west kust van Florida zijn prachting. Hier vindt u de parel witte zandstranden die het plaatje compleet maken. Neem als voorbeeld Clearwater Beach en St. Pete Beach. Om deze mooie stranden te bezoeken, bent u al snel een anderhalf uur tot 2 uur onderweg.

Seaworld & Aquatica

Bestel ze samen voordeliger. Seaworld is wereldberoemd om de prachtige interactie die het biedt van de mens met de onderzeewereld. Dolfijnenshows, kijken naar Orca's, het aanraken van roggen, een aquarium met daarin een enorme walrus, een gekoelde pinguinattractie. In Seaworld vind je dit allemaal, naast enkele spectaculaire achtbanen en attracties.

Aquatica is een waterpark met allerlei leuke en spannende rides. Hier geniet je optimaal van de warme temperaturen van Florida. Aquatica is goed te combineren met Seaworld.

Discovery Cove

Ooit wel eens in een aquarium gestaan en de behoefte gevoeld om tussen de vissen te willen zwemmen? Welkom bij Discovery Cove! Het ultieme onderwatergevoel vind je hier. Veel interessante attracties en slechts een beperkt aantal bezoekers, waardoor u het gevoel heeft dat u niet de hele dag in de rij hoeft te staan. Zwem met dolfijnen (all inclusive pakket) of met otters. Ga onderwater op safari. Beleef het allemaal in het onvergetelijke Discovery Cove.

Universal Studio's

Universal Studios Orlando is en themapark geheel gebaseerd op films en televisieprogramma’s van filmmaatschappij Universal Studios. Het park is geopend in 1990 en sindsdien enorm uitgebreid. Bij nieuwe films en filmhelden wordt het park ook telkens veranderd. Zo is het park in 2010 uitgebreid met The Wizarding World of Harry Potter. Met tal van attracties, shows en evenementen en een bezoekersaantal van 6 miljoen kan dit park zich tot de populaire attractieparken van Orlando rekenen.

Epcot

Net zo groot als Magic Kingdom is het pretark Epcot, een 121 hectare groot educatief park dat in 1982 haar deuren opende. Epcot is naast vermakelijk ook leerzaam, zo leer je in Future World van alles over energie, techniek, innovaties en planten. De attracties in World Showcase zijn gebaseerd op verschillende landen zoals Mexico, Frankrijk, Japan, Canada en Noorwegen.

Disney’s Hollywood Studios

Films en tekenfilms staan centraal in dit kleinste attractiepark binnen het Disney Resort. De attracties die je hier vindt zijn allemaal gebaseerd op het thema ‘film’. Spectaculair is de stuntshow en voor durfals is er de Twilight Zone Tower of Terror, die je ook aantreft in het zusterpark in Parijs. Met Hollywood Studios probeert Disney te concurreren met het enkele mijlen verderop gelegen Universal Studios. De meeste mensen die de concurrent ook bezocht hebben noemen dat park indrukwekkender, groter en leuker. Disney’s Hollywood Studios is vooral interessant voor diegenen die een pas voor meerdere dagen hebben en de andere parken op het resort al gezien hebben.

Magic Kingdom

Wie niet bekend is met het Walt Disney World Resort denkt waarschijnlijk dat het alleen uit Magic Kingdom bestaat. Dit is het park dat gebaseerd is op de vele (teken)film en stripfiguren uit de films van Disney. Hoofdfiguren zijn uiteraard Mickey & Minnie Mouse, Donald Duck en Goofy. In de afgelopen jaren is daar een groot aantal helden aan toegevoegd. Het park dat opgedeeld is in verschillende themagebieden biedt een groot aantal attracties voor alle leeftijden. De allerjongsten zullen zich vooral vermaken in Fantasyland en Mickey’s Toontown Fair. In deze zones kun je het huis van Mickey Mouse bezoeken, meevliegen met Peter Pan of lekker duizelig worden in de theekopjes.


Voor oudere kinderen en volwassenen zijn Tomorrowland (met de welbekende Space Mountain), Frontierland en Adventureland de leukste gebieden. Voor het hele gezin is er natuurlijk de dagelijkse parade door Main Street U.S.A. en het vuurwerk aan het einde van de dag. Als je bekend bent met Disneyland Parijs dan zul je zien dat dit park in Florida op veel punten overeenkomt. Veel attracties staan ook in Frankrijk en zelfs de indeling is op veel vlakken gelijk. De zogenaamde fastpass is ook in Florida te gebruiken om lange wachtrijen te omzeilen. Het grote verschil tussen de parken in Parijs en Orlando is het feit dat de attracties hier Engelstalig zijn en het lijkt alsof alles in het Amerikaanse park soepeler lijkt te lopen.

Walt Disney World Resort

Met ongeveer 25 miljoen bezoekers per jaar is het Walt Disney World Resort één van de populairste toeristische attracties ter wereld. Bezoekers komen van heinde en verre om de vier pretparken, de twee waterpretparken en de entertainmentgebieden te bezoeken. Het park opende in 1971 haar deuren met wat nu bekend staat als Magic Kingdom. Dit deel van het Walt Disney World Resort is nog steeds het meest bekende deel en tevens het best bezochte onderdeel van het immense park

Disney’s Animal Kingdom

De enige dierentuin van Walt Disney Company is Animal Kingdom, een tweehonderd hectare groot pretpark dat dieren en natuur als hoofdonderwerp heeft. Het park opende in 1998 haar deuren en is met maar liefst zo’n tien miljoen bezoekers per dag een enorm populair themapark. Animal Kingdom bestaat uit een zevental gebieden die elk hun eigen inrichting en thema hebben. Naast de vrijwel verplichte thema’s Afrika en Azië onderscheidt Disney zich vooral door zones zoals DinoLand, dat gebaseerd is op dinosauriërs, en Discovery Island, het centraal gelegen eiland op het park. 

Activiteiten en excursies in Orlando