Gettysburg

  • Battlefield Gettysburg
    Battlefield Gettysburg

Aanrader voor liefhebbers van geschiedenis

​Gettysburg is een klein stadje in de buurt van Harrisburg, de hoofdstad van de staat Pennsylvania. De dichtsbijzijnde grote steden zijn Philadelphia, Washington D.C. en Baltimore.

Gettysburg heeft slechts 7620 inwoners. Toch heeft deze plaats een behoorlijke rol gespeeld in de Amerikaanse geschiedenis. In 1863 vond de slag om Gettysburg plaats, tussen de Verenigde Staten en de Geconfedereerde staten. Deze veldslag was de grootste van de Amerikaanse Burgeroorlog.

Wanneer u een rondreis maakt langs de oostkust van Amerika, is het bezoeken van deze plaats een aanrader. 

Annual Gettysburg Civil War Battle Reenactment

Jaarlijks vindt er in de laatste week van juni of eerste week van juli de zogenoemde “Annual Gettysburg Civil War Battle Reenactment” plaats in Gettysburg. Duizenden acteurs bootsen de slag na die tussen 1 en 3 juli woedde in 1863. Losse flodders uit geweren en kanonnen knallen erop los tijdens dit festival. Behalve het schouwspel zijn de tentenkampen van het leger nagebouwd en worden door verschillende historici verhalen en anekdotes verteld over de oorlog.

Battlefield Gettysburg
Battlefield Gettysburg

Landgoed Eisenhower

Voormalig president Dwight D Eisenhower ging na zijn presidentschap in 1961 met pensioen in Gettysburg en leefde in deze plaats tot zijn dood in 1969. In zijn tijd in Gettysburg heeft Eisenhower zijn huis verbouwd tot een compleet landgoed. Gedurende zijn acht jaar durende presidentschap bracht Eisenhower veel weekenden en vakanties door in zijn landgoed. Hier ontving hij ook veel (buitenlandse) politici. Tours van het landgoed zijn mogelijk per shuttle vanaf Military Park.

Eisenhower property
Eisenhower property

Musea

Vanwege de prominente rol in de Amerikaanse Burgeroorlog, kent Gettysburg een aantal musea die gericht zijn hierop. Gettysburg Museum of History (toegang gratis) en het National Military Park Museum bevinden zich in de omgeving.

Church Gettysburg
Church Gettysburg