Ontsnappen uit Alcatraz

Nog steeds een mysterie!

 • Op 21 maart werd Alcatraz defiintief gesloten.
  Alcatraz
 • Door dit rooster zijn ze ontsnapt
  Door dit rooster zijn ze ontsnapt
 • Op Alcatraz stonden verschillende wachttorens en ook een vuurtoren, welke de oudste is aan de westkust.
  Wachttoren
 • Dit zelfgemaakte hoofd werd gevonden in de cel van Frank Morris. De neus werd gebroken doordat een bewaker door de tralies aan het hoofd duwde en er toen achter kwam dat het hoofd niet echt was.
  Geknutselde hoofd

Was ontsnappen uit Alcatraz mogelijk?

Alcatraz, ook wel de Rock genoemd, werd gezien als een gevangenis waaruit men niet kon ontsnappen. De gevangenis lag op een eiland midden in de baai van San Francisco, de deuren van de cellen waren gemaakt van gehard staal, verschillende wachttorens stonden op het eiland en de gevangenen werden elke dag een paar keer gecontroleerd. 

36 personen hebben geprobeerd te ontsnappen in 14 ontsnappingspogingen. Alleen van 3 personen is nooit meer wat gehoord.  

Ontdekt

Op 12 juni 1962 komen de gevangenisbewaarders erachter dat 3 gevangenen niet in hun cel zijn. Het gaat om John Anglin, Clarence Anglin en Frank Morris. In de bedden vonden de wachten zelfgemaakte hoofden gemaakt van gips, geverfd in huidskleur, met echt haar. De gevangenis werd direct afgesloten om de vermiste gevangenen te kunnen vinden. Alcatraz Island werd op zijn kop gezet en de FBI werd ingeschakeld. Vissers in de buurt werd gevraagd om uit te kijken naar puin en er werd gesproken met familie van de gevangenen om te kijken of zij er iets van wisten. In de dagen na de ontsnapping werden er verschillende spullen gevonden, zoals een pakket met brieven en peddelachtige stukken hout. Ook werd er een reddingsvest gevonden op Cronkhite Beach, die de mannen zelf gemaakt hadden. Meer werd er niet gevonden, hoe hard er ook werd gezocht.

De FBI, Coast Guard en Bureau of Prison ontdekten dat er nog een 4e persoon was die bij in het complot zat. Deze persoon lukte het niet om zich op tijd te bevrijden uit zijn cel, waardoor hij dus niet mee kon. Hij vertelde hoe ze de ontsnapping hadden gepland en uitgevoerd.

John Anglin
John Anglin

Hoe vond de ontsnapping plaats?

In december 1961 werd er begonnen met een ontsnappingsplan nadat ze een paar oude zaagbladen hadden gevonden. 

Met een zelfgemaakte boor maakten ze gaatjes rond het rooster (gebruikt voor het ontluchten) in hun cel om deze te verwijderen. Daardoor kwamen ze in een gang terecht zonder bewakers. Aan het eind van deze gang klommen ze naar een plek onder het dak van hun celblock waar ze begonnen te bouwen aan een rubberen boot en rubber vesten. Hiervoor stalen ze meer dan 50 regenjassen. Ook werden zelfgemaakte peddels bedacht en een muziekinstrument werd omgebouwd om te gebruiken om lucht in het rubberen boot te kunnen blazen. 

Op het dak van hun celblock konden ze niet zomaar komen, maar door gebruik van de pijpen te maken, kwamen ze bij de ventilator in een schacht op het dak en konden ze deze los schroeven. Er werd een schroef van zeep gemaakt, zodat niet opviel dat de ventilator los zat.

In de avond op 11 juni 1962 werd het ontspanningsplan uitgevoerd. Via het rooster ontsnapte ze uit hun cel en gingen naar hun workshop. Ze pakten de spullen die ze gemaakt hadden en klommen via de schacht en ventilator naar het dak. Aan de achterkant van de bakkerij klommen ze omlaag naar het hek welke hun naar de kust zou brengen van het eiland. Daar bliezen ze hun vlot op, deden de zwemvesten aan en ontsnapten. Hierna weet niemand wat er van de 3 ontsnapte mannen terecht is gekomen. Zijn ze meegevoerd naar de oceaan, want de stromingen rond het eiland zijn erg sterk, zijn ze de baai overgestoken of ergens aan land gekomen? Hier is geen bewijs van te vinden.

Het blijft een mysterie en de FBI sluit de zaak op 31 december 1979. De US Marshals hebben de zaak overgenomen en het wordt nog steeds onderzocht.


Frank Morris
Frank Morris

Documentaire

Op zondag 27 maart 2016 werd op Discovery Channel een documentaire genaamd Alcatraz: Escaping the Rock uitgezonden. Hierin proberen de 3 Nederlandse wetenschappers uit Delft, Olivier Hoes, Rolf Hut en Fedor Baart met hulp van o.a. 3D technologie uit te vinden wat er is gebeurd met John Anglin, Clarence Anglin en Frank Morris. Ze bootsen de hele ontsnapping na. Ook zij maken van regenjassen een vlot en watervesten. Zelfs de stromingen in het water komen overeen. Kijk de documentaire of de ontsnapping volgens hen kan lukken. 

Documentaire Alcatraz: Escaping the Rock (Youtube)

Clarence Anglin
Clarence Anglin