The Sopranos

Amerikaanse dramaserie (1999)

  • New Jersey skyline
    New Jersey skyline

Filmlocaties The Sopranos

The Soprano's draait om hoofdpersoon Tony Soprano, hoofd van een maffiafamilie in New Jersey. De gerespecteerde Tony Soprano werkt zich snel op als grote baas. De manier hoe Tony zijn organisatie leidt staat in schril contrast met zijn heimelijke bezoekjes aan psychiater Jennifer Melfi die hem behandelt voor zijn angstaanvallen. Tel daarbij de perikelen binnen zijn gezin, een overheersende moeder en de dreiging van andere families bij op en er is genoeg verhaal voor de maar liefst 6 seizoenen

De bijzondere karakters, subtiele humor en beelden van New Jersey en New York maken de serie tot een ongekende hit. Het eerste bekende punt is al tijdens de intro als Tony de New Jersey Turnpike doorrijdt op de muziek van Woke Up This Morning van Alabama 3. Benieuwd naar dat landschap dat aan hem voorbijtrekt en de karakteristieke locaties? Lees hieronder meer!

New Jersey

De overgrote deel van de Sopranos speelt zich af in de staat New Jersey. De staat ligt aan de oostkust, tussen New York en Philadelphia. New Jersey heeft een grote productie industrie met toerisme als tweede industrie. De staat heeft tal van resortgebieden op 127 mijl van de Atlantische kust. In 1977 keurden de kiezers in New Jersey wetgeving goed die casino-gokken in Atlantic City toestond. Bezienswaardigheden zijn onder meer de Delaware Water Gap, de Edison National Historic Site in West Orange, Princeton University, Liberty State Park, Jersey City en het N.J. State Aquarium in Camden.


De woningen

De luxe villa's die voor de serie zijn gebruikt liggen in Caldwell New Jersey, waaronder de belangrijkste, van Tony zelf!

Tony Soprano - 14 Aspen Drive, North Caldwell, 
Dr. Cusamano (I Dream of Jeannie Cusamano) - 3 Vale Place, Caldwell
Silvio Dante - 6 Aspen Drive, North Caldwell

De woningen van de overige personages bevinden zich in meerdere plaatsen in New Jersey. 

Junior - 380 Highland Ave, Newark
Livia - 55 Gould Street, Verona 
Bobbi - 56 E Reid Pl, Verona 
Arti Bucco - 404 Davis Ave, Harrison 
Janice & Richie - 49 Westmount Dr., Livingston 

 

Caldwell New Jersey
Caldwell New Jersey

Bada Bing! - 230 State Route 17 S., Lodi
Deze stripclub was een belangrijke locatie voor gebeurtenissen in de serie. De club dankt de naam aan de slogan "bada bing", een uitdrukking die gepopulariseerd werd door James Caan's personage Sonny Corleone in The Godfather. De Bada Bing is losjes gebaseerd op Wiggles, een stripclub die eigendom was van de New Jersey-gangster Vincent Palermo voordat deze werd gesloten. In real life is hier een club gevestigd met de naam Satin Dolls.

The Averna Social Club (hoofkantoor familie lupertazzi) -  Mulberry Street Bar 176 Mulberry St, New York, NY 10013
In real life De Mulberry Street Bar, in de serie het hoofdkantoor van de familie Lupertazzi - de Averna Social Club - in de wijk Little Italy in Manhattan. De locatie werd tijdens de serie meerdere keren gebruikt.

St. Patrick’s Church 492 Bramhall Ave, Jersey City
St. Patrick’s Parish and Buildings is een historische kerk aan Grand Street, Ocean en Bramhall Avenues in Jersey City. De kerk verschijnt vier keer in het HBO-misdaaddrama The Sopranos, waaronder als achtergrond als Tony aan zijn verwende zoon Anthony uitlegt dat zijn opa deze kerk met zijn blote handen heeft gebouwd. 

Holsten’s Ice Cream, Chocolate & Restaurant - 1063 Broad St, Bloomfield
Dit is de iconische locatie van de allerlaatste scene van de show! Tony spreekt in deze diner af met zijn gezin, Je ziet hoe Carmela en vervolgens Anthony zich bij hem aansluiten, Meadow op zoek is naar een parkeerplaats, de deur open gaat en het beeld na de laatste klanken van het lied Don't stop Believing (dont't stop...) na een laatste blik van Tony op zwart gaat.

Holsten’s is een waar begrip in Bloomfield en bestaat al sinds 1939. De ultieme locatie voor fans en u kunt hier genieten van diverse ijssoorten maar ook van heerlijke hamburgers.

Holsten's
Holsten's

Woke up this morning

De intro van de serie is alleen al legendarisch onder de tune van Woke up this morning van de band Alabama 3. Tijdens de autorit van Tony van New York naar zijn woning in Caldwell vormt zich al een uitgebreid beeld van de omgeving waar de serie zich afspeelt. Even kort op een rij de route.

De intro begint als Tony de NJ-kant (westkant) van de Lincoln Tunnel uitrijdt  Zuidkant van de Lincoln Tunnel Helix 
Uitzicht op Manhattan, gezien vanaf de NJ Turnpike
New Jersey Turnpike bord 
Uitzicht op het World Trade Center en de rest van Manhattan in Tony's spiegel. Te beginnen met seizoen 4 (de eerste afleveringen sinds de aanslagen van 9/11), werd deze opname vervangen door twee verschillende opnamen. 
Tolpoort op de NJ Turnpike 
Uitzicht op de Goethals-Bridge, gezien vanaf de NJ Turnpike en over de Meadowlands
Oude Hydro-Pruf-fabriek, gezien vanaf de I-95. 
Uitzicht op het Vrijheidsbeeld, gezien vanaf de I-95 op Newark Airport. 
Teken voor Exit 13 van de NJ Turnpike
Uitzicht op de haven van Newark,  General Pulaski Skyway, Lincoln Highway Bridge over de Hackensack River,  Bayway Refinery vanuit het zuiden, NJ Turnpike vanaf de General Pulaski Skyway. 
Uitzicht op de Sacred Heart Basilica Cathedral in Newark, gezien vanaf de I-280 in het zuidwesten. 
Uitzicht op Meadowlands 
Rijdend voorbij Wilson Carpet Guy aan Broadway Way, Pulaski Savings hoek Davis St. and Frank E Rogers Blvd N in  Harrison en Pizza Land aan de 260 Belleville Turnpike, North Arlington 
Wijk in Kearny, Cedar Grove en uiteindelijk Caldwell.