New Mexico

“Land van betovering”

  • Santa Fe
    Santa Fe
  • Albuquerque Old Town
    Albuquerque Old Town

New Mexico

Hoofdstad: Sante Fe

Grootste stad: Albuquerque

Inwoners: 2095000

Oppervlakte: 315200 km2

Hoogste punt: 4013 m.

De naam zegt het al. Een lange tijd was dit gebied onderdeel van Mexico. Pas in 1912 werd in New Mexico officieel een Amerikaanse staat. Vandaag de dag zijn er nog veel Mexicaanse invloeden terug te vinden in deze staat. Zo wordt er in het zuiden -dichtbij de grens van het echte Mexico- nog veel spaans gesproken. Tevens hebben veel gebouwen een Mexicaanse uitstraling.

Een van de meest populaire onderdelen van deze staat is Route 66. Wanneer mensen van Chicago naar Los Angeles rijden, of andersom, brengt deze route hen door het noorden van New Mexico. Langs het New Mexico deel van Route 66 bevindt zich o.a. Albuquerque, de grootste stad van New Mexico.

New Mexico is in 1947 wereldnieuws geworden door vage berichtgeving over mogelijke brokstukken van een UFO die neervielen in het plaatsje Roswell. Nog steeds wordt er volop gespeculeerd over wat er precies voorgevallen is.

Albuquerque

Albuquerque is met ruim 500000 inwoners de grootste stad van New Mexico. Deze mooie stad is gelegen aan de Rio Grande rivier en heeft een historisch centrum met veel winkels, restaurants en en mooie gebouwen. Het oudste gebouw in Albuquerque is de San Felipe de Neri kerk, daterend uit 1793. Aan de kerk ligt de plaza. Hier vindt men nog veel traditionele huizen, gemaakt van klei, zand en stro.

Liefhebbers van de wat moderne uitstraling doen er goed aan om langs route 66 te lopen. De route loopt dwars door Albuquerque en kent veel route 66 thema restaurants en winkels met veel neonverlichting. Albuquerque heeft tevens veel lokale bierbrouwerijen waar bieren gebrouwd worden die veel (internationale) prijzen gewonnen hebben.

In de buurt van Albuquerque bevindt zich het Petroglyph National Monument. Hier vindt men meer dan 24000 rotstekeningen die gemaakt zijn door o.a. Pueblo Indianen die in de omgeving leefden, honderden jaren geleden.

Jaarlijks vindt in oktober de International Balloon Fiesta plaats. Dit evenement is de grootste ter wereld in zijn soort. Meer dan 500 luchtballonnen doen jaarlijks mee aan het evenement. Om 7 uur ‘s ochtends vindt de Mass Ascension plaats, het moment dat alle ballonnen de lucht in gaan. ‘s Avonds lichtten de ballonnen op, resulterend in een prachtige lichtshow.

Populaire series zoals Breaking Bad en Better Call Saul zijn opgenomen in deze stad.

Albuquerque Old Town
Albuquerque Old Town

Santa Fe

Ten noordwesten van Albuquerque ligt Santa Fe, de hoofdstad van New Mexico. Santa Fe is een van de oudste steden in de Verenigde Staten. Santa Fe is al ontstaan in 1610, waardoor het de oudste hoofdstad binnen de Verenigde Staten is.

Net als Albuquerque heeft Santa Fe een historisch stadscentrum met veel Mexicaans invloeden. In de buurt van het stadsplein bevindt zich de Palaca of the Governors. Toen New Mexico onder Spaanse invloed was, zetelde de lokale regering in dit gebouw. Liefhebbers van kunstmusea doen er goed aan om Museum Hill te bezoeken. Hier bevinden zich enkele grote kunstmusea.

Vlakbij Santa Fe ligt Taos Pueblo, een indianengemeenschap die op de UNESCO werelderfgoed lijst staat. De gemeenschap bestaat al meer dan 1000 jaar en begeleide tours zijn tegen betaling mogelijk.

Santa Fe
Santa Fe

Roswell

Liefhebbers van de discussie/speculatie over buitenaards leven, moeten absoluut een een bezoek brengen aan dit stadje. Waar het, zoals eerder benoemd, wereldnieuws was en tot veel discussie leidde. Inwoners van Roswell kunnen de humor er wel van inzien, getuige het feit dat de plaatselijke honkbalteam de “Roswell Invaders” heet, compleet met Alien logo. Veel winkels, musea en bedrijven hebben de UFO als thema in dit stadje.

Four Corners Monument

Dit monument staat in het meest noordwestelijke puntje van New Mexico en is uniek in zijn soort omdat het de enige plek is in de Verenigde Staten waar vier staten aan elkaar grenzen. New Mexico deelt dit monument met Utah, Arizona en Colorado. Het monument wordt beheerd door de Navajo indianen. Rondom het monument staan kraampjes waar handgemaakte juwelen en kunst verkocht worden.

Four Corners Monument
Four Corners Monument

Las Cruses

Met de majestueuze Organ Mountains ten oosten en de machtige Rio Grande ten westen, staat Las Cruces als een oase op de kruising van de I-10 en I-25. Las Cruces is naast Albuquerque de een na grootste stad van New Mexico. De New Mexico State University is hier gevestigd, tussen kunstgalerijen en musea. De zon lijkt bijna altijd te schijnen in Las Cruces, dat gemiddeld 350 dagen per jaar een helderblauwe lucht kent, waardoor het de perfecte uitvalsbasis is om de adembenemende diverse omgeving te verkennen.

Rio Grande
Rio Grande