Hawaii

“De Aloha Staat”

 • Hawaii - Sunset
  Hawaii - Sunset
 • Hawaii - Waterval
  Hawaii - Waterval
 • Maui Beach
  Maui Beach
 • Kauai - Napali Coast
  Kauai - Napali Coast
 • Oahu - Diamond Crater
  Oahu - Diamond Crater

Hawaii

Afgelegen in de Noordelijke Stille Oceaan ligt het paradijselijke Hawaii. Hawaii bestaat uit honderden eilanden. De acht grootste eilanden zijn: Oahu, Big Island, Kauai, Maui, Niihau, Molokai, Lanai en Kahoolawe. Laatstgenoemde is het enige eiland zonder permanente inwoners.

Hawaii is vanwege de natuur, tropische setting, warme klimaat, stranden en vulkanen een zeer populaire toeristische bestemming. Hawaii is tevens een unieke smeltkroes van cultuur, met invloeden vanuit Azie, Amerika en Oceanie. Op basis van de ligging, maakt Hawaii in essentie onderdeel uit van Polynesie.

De vier meest bekende -en bezochte- eilanden van Hawaii zijn Oahu, Big Island, Kauai en Maui.

Oahu

Op Oahu ligt de hoofdstad Honolulu, tevens de grootste stad van Hawaii. Bijna twee derde van de ongeveer anderhalf miljoen inwoners van Hawaii woont in of rond Honolulu. Honolulu is de voornaamste aanvlieghaven voor toeristen van het vasteland van Amerika en Azie en Australie.

In Honolulu vindt men het wereldberoemde Waikiki Beach en Pearl Harbor. Vanwege de hippe, tropische setting, worden veel series gefilmd in deze stad, zoals Hawaii Five 0 en Magnum PI.

Wanneer u Honolulu verlaat, komt u in het paradijselijke rust van Oahu. Rondom het eiland zijn verschillende baaien met fijne stranden en prachtige, dichtbegroeide natuurgebieden. Net buiten Honolulu ligt Diamond Head, een oude vulkaankrater. Wandel naar de top voor een prachtig uitzicht van Honolulu en Waikiki Beach. Vlakbij Diamond Head ligt Hanauma Bay. Naast het fijne strand, kan men in deze baai uitstekend snorkelen.

Tegen het westen van Honolulu ligt de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Op 7 december, 1941 begon de Tweede Wereldoorlog voor de Verenigde Staten toen het Japanse keizerrijk een verrassingsaanval deed op Pearl Harbor. Tot heden wordt de basis gebruikt door de Amerikaanse marine. In en rondom de haven zijn verschillende monumenten om de slachtoffers van gezonken slagschepen te herdenken.

Aan de westkust en oostkust vindt bevinden zich perfecte plaatsen om dolfijnen en walvissen te spotten. Ook voor snorkelen zijn er voldoende mogelijkheden.

Het noorden van Oahu, ook wel “North Shore” genoemd, is zeer populair bij surfers vanwege de hoge golven. Veel internationale surfwedstrijden worden georganiseerd aan deze noordkust.

In het midden van Oahu bevinden zich uitgestrekte, dichtbegroeide heuvels met watervallen.

Kauai

Kauai wordt gezien als de meest groene eiland van Hawaii. Dit tropische eiland is veel als set gebruikt voor verschillende films zoals Jurassic Park, Indiana Jones: Raiders of the Lost Ark en Pirates of the Caribean. Liefhebbers van natuur en een goede wandeling zitten goed op dit eiland.

Kauai heeft relatief weinig inwoners en weinig wegen. Derhalve is het eiland goed te ontdekken met een huurauto.

Vanwege het gebrek aan grote steden, zijn er geen grote bedrijven op Kauai. Toerisme en landbouw zijn de voornaamste bronnen van inkomsten op het eiland. O.a. ananas, koffiebonen, mango’s en avocado’s worden geteelt op het eiland.

Liefhebbers van de Grand Canyon hebben de mogelijkheid om de groene, iets kleinere versie hiervan te zien op het eiland. Waimea Canyon ligt in het westen van het eiland. Het is mogelijk om met de auto via Waimea Canyon Drive het gebied te verkennen. Aan weerszijden van de kloof vind je de parken Waimea Canyon State Park en Koke’e State Park. Hier zijn verschillende wandelpaden die leiden naar een fantastisch uitzicht over de kloof.

De enige reden waarom er geen weg rond het hele eiland gaat, is vanwege het prachtige Na Pali Coast State Park. Dit park ligt aan de noordwest kust van Kauai. Dit park heeft een aantal schitterende wandelroutes en kamperplaatsen. Vanaf de wandelroutes heeft men een waanzinnig uitzicht over de zee en de begroeide bergen. In het park zijn ook een paar zeer exclusieve campingplaatsen (Vergunning vereist).

Big Island

Big Island is het grootste eiland van Hawaii. Net als Kauai moet Big Island het hebben van kleinere stadjes en dorpen en is het wegennet overzichtelijk. Het hele eiland is goed te bereiken met huurauto. Big Island heeft ten opzichte van andere eilanden en divers klimaat. Door de windligging, is het westelijk deel van het eiland een stuk droger en koeler, met minder begroeiing. Het oosten heeft meer tropisch regenwoud en kent veel regenval en warmere temperaturen.

Big Island is in feite een groep vulkanen die door duizenden jaren eruptie het eiland gevormd hebben tot wat het nu is. Van deze vijf vulkanen, Kohala, Mauna Kea, Hualalai, Mauna Loa en Kilauea, zijn er nog 3 actief.

Verspreid over de vulkanen Mauna Loa en Kilauea ligt Volcanoes National Park. Hier hebben bezoekers uitzicht over de krater van Kilauea Vulkaan. Langs -en door- de krater lopen verschillende wandelpaden. Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan een “lava tube”, een grot die ontstaan is door vulkanische activiteit. Via de wegen in het park is het mogelijk om de zuidkust van het eiland te bereiken. Onderweg zijn er verschillende gestolde lavavelden te bezoeken.

Vanaf het plaatsje Kona is het park ongeveer 2 uur rijden. Onderweg kunt u een mooie stop maken bij Punalu’u Sand Beach. Dit strand is een rustplaats voor zeeschildpadden en is kenmerkend vanwege het zwarte zand.

Aan de oostkust van Big Island ligt de grootste stad van het eiland, Hilo. In Hilo vindt u een groot aanbod van hotels, winkels en restaurants. In Hilo is Mauna Loa Macademia Nut Corperation gevestigd, het grootste Macademia noot bedrijf ter wereld. In Hilo bevindt zich ook het Pana’ewa Rainforest Zoo, een kleine dierentuin met soorten verspreid over de hele wereld maar ook enkele zeldzame varianten die alleen op de eilanden van Hawaii voorkomen. De Hawaii Tropical Botanical Garden ligt net buiten Hilo en biedt een fraai uitzicht over de zee, met honderden verschillende boom-, bloem- en plantsoorten. Vanaf Hilo is Kona ongeveer anderhalf uur rijden. Via Highway 200 rijdt u door een rustige omgeving, met mooi uitzicht over de vulkanen, Onderweg kunt u een stop maken bij het bezoekerscentrum van Mauna Kea, het hoogste punt van Hawaii.

Lanai

Liefhebbers van rust en afgelegen kunnen een bezoek aan Lanai overwegen. Een bezoek aan dit eiland is een unieke, zeldzame ervaring. Het eiland is alleen te bereiken via vluchten vanaf Kahului (Maui) en Honolulu (Oahu) of via boten die aankomen in Manele. De meeste van de ongeveer 3200 inwoners wonen in Lanai City.

Op het eiland zijn twee Four Seasons resorts en drie golfbanen te vinden. Lanai City straalt op alle vlakken rust uit. Geen stoplichten, geen winkelcentra en slechts een handvol kleine restaurants en café’s.

Het eiland zelf is met 4WD makkelijk te ontdekken.

Lanai
Lanai

Niihau

Niihau, ook wel het verboden eiland genoemd, heeft slechts zo’n 170 permanente inwoners. Het eiland dankt zijn naam aan het feit dat het eiland geprivatiseerd is en mensen alleen met toestemming (en tegen betaling) het eiland mogen bezoeken.

De inwoners spreken nog Hawaiiaans op het eiland.

Het eiland kent geen wegen, riolering of elektriciteit. Regenwater en zonnepanelen zorgen voor de nutsvoorzieningen op het eiland. Vervoer vindt plaats via paard of fiets.

Maui

Maui is de activiteiten eiland van Hawaii. Strand, uitgaansgelegenheid, leuke stadjes, natuurgebieden en volop watersport. Maui wordt vaak beschouwd als een van de mooiste eilanden ter wereld. De prachtige, witte stranden zijn zeer geliefd bij liefhebbers van surfen en snorkelen.

De meeste hotels bevinden zich in de omgeving van Kahului/Kihei en Lahaina, de grootste plaatsen op het eiland. Tevens bevinden zich hier de mooiste stranden van het eiland. Maui bestaat, net als Big Island, uit vulkanen. De meest bekende hiervan is Haleakala. Haleakala is in feite 75% van het eiland en heeft een hoge top en een vrij vlakke helling. De top van Haleakala kent weinig begroeiing en heeft een uitgestrekte kraterwand met verschillende kleuren zand en rotsen. Langs de helling liggen de dichtbegroeide bossen met watervallen.

Aan de verre oostkant van Maui liggen een aantal kleine dorpjes, waaronder Hana. De weg naar dit deel van het eiland is wereldberoemde vanwege de lange kronkelweg en stops langs de route, The Road to Hana. Onderweg is een bezoek aan de seven sacred pools een aanrader. Deze poelen bevinden zich in het dichte bamboebos langs een kloof in Haleakala National Park. Deze heilige poelen behoren tot de meest bekende en populairste zwem- en klifduikbestemmingen van Maui. Ook het Waianapanapa State Park is een mooie stop om te maken onderweg. Dit park (ca. 122 hectare) grenst aan Hana. Hier heeft u een fantastisch uitzicht over de baai. Neem uw zwemkleding en snorkel mee en verken het zwarte strand en de bijbehorende grot.

In en rondom Hana zijn ook nog een tal van mogelijkheden om een goed beeld van dit prachtige eiland te krijgen. Breng een bezoek aan het Hana Cultural Center voor meer informatie over deze betoverende plek. Breng ook een bezoek aan de Kahanu tuinen, om de enorme verscheidenheid aan planten uit Polynesie, Micronesie of Malanesie te zien.

Molokai

Molokai wordt relatief weinig bezocht door toeristen en heeft daardoor weinig voorzieningen. Het eiland is dichtbegroeid en heeft hoogste kliffen ter wereld. De lokale bevolking stamt grotendeels af van de oorspronkelijke, Hawaiiaanse bewoners, waardoor er veel traditie bewaard is gebleven op dit eiland.

Kalaupapa National Historic Park is een van de meest bekende toeristische trekpleisters op het eiland. Er worden georganiseerde tochten verzorgd waar bezoekers langs de steile kliffen lopen.

Ook de prachtige, witte stranden behoren tot de meest belangrijke redenen om Molokai te bezoeken. Vanwege de afgelegen, onaangestaste ligging, worden deze stranden gezien als enkele van de mooiste stranden van Hawaii.

Molokai
Molokai